Мазилка падна от къща и рани жена в Пловдив

Бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово

Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Мирзаянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

40 жалби във връзка с изборите са постъпили до момента в Комисията за защита на личните данни

Снимка: Архив

“До момента имаме 40 жалби и 9 сигнала, постъпили в Комисията.” Това каза Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни, пред БТВ .

„Голяма част от жалбите, които постъпват при нас нямат всички необходими изисквания, съгласно Закона за защита на личните данни”, заяви той.

По думите му трябва да има написани името, ЕГН, адрес за кореспонденция, телефон и личен подпис. „Жалбите подадени по този начин се разглеждат незабавно, защото се считат за редовни. Тези, които са сканирани и са изпратени по електронна поща следва да се свържем с лицето допълнително, което забавя разглеждането на лицето, тъй като тя трябва да е подписана с електронен подпис или лично по пощата или факс”, обясни Караджов.

По думите му това, което КЗЛД прави е да изиска документацията от Централната избирателна комисия и ще получи заверено копие от дадения списък, заедно с реда, на който фигурира лицето и личните му данни и копието с положения подпис. „Съгласно наше споразумение с МВР подписът подлежи на проверка от Националния институт по криминалистика и криминология”, уточни той, като отбеляза, че физическите лица трябва да им съдействат и да представят 10 пъти положени своите три имена и подпис, което изискване за извършване на графичната експертиза.

Венцислав Караджов посочи, че другият вариант е да се подаде сигнал до прокуратурата и полицията. „Вече да се търси отговорност по смисъла на НК за извършено документно престъпление”, добави той. По думите му упражняването на правото защита на личните данни е лични право. „Ако има сигнали спрямо самия инициативен комитет тогава ще бъде проверен той, процедурите са различни, жалбата е индивидуална. Жалбите се разглеждат от комисията спрямо администратора като цяло”, допълни Караджов.

По думите му на изборите 2014 са имали над 1 500 жалби и сигнали. „Комисията си върши доста успешно работата, тъй като когато стана големият бум през 2014 г. за използване на личи данни за регистрация на политически субекти в изборите за европарламент бяха 1 500 жалби. Около 80 000 бяха глобите. 2/3 от тях са събрани в НАП. Някои са платени доброволно от политическите субекти”, добави той.

„Резултатът е, че на следващите бяха 57, а сега имаме 40 жалби и 9 сигнала. Като цяло 2/3 са срещу политическата партия, издигнала Митьо Пищова и Радо Шишарката. От тези 40 около 15 са жалбите срещу тази политически субект”, допълни Венцислав Караджов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.