Верижна катастрофа край Владая, един човек е в болница

Юнкер: Възможно е ЕС и Обединеното кралство да постигнат сделка преди 31 октомври

Поредна провокация срещу магистрала „Струма“ кроят „зелените“ 2 млрд. лв. загуба за България от действията на „еколозите“

Тръмп готов да засили натиска върху Пекин, ако скоро не бъде постигната търговска сделка

Бенсу Сорал отлага забременяването

Миролюба Бенатова кара такси в София (СНИМКИ)

Шефът на „Амазон“ обеща, че компанията ще изпълни ангажиментите от Парижкото споразумение за климата 10 години по-рано

Съдия Калпакчиев пусна на свобода убиеца Полфрийман (обзор) Само преди 2 месеца Софийски градски съд отказа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 септември 2019

Марош Шефчович: ЕС, Киев и Москва все още не са постигнали съгласие по договора за пренос на руски газ

До 27 000 лева глоба отнася Българското национално радио (обзор) СЕМ санкционира заради спиране за 5 часа на “Хоризонт”

Взривиха с газ колата на частен съдебен изпълнител Версия: Атентатът е свързан с работата на мишената

Хърватия сваля възрастта за пенсиониране

Фонд „Земеделие“ саботира доставките на закуски в училищата

Ботьо Ботев: Доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда за хора, които знаят какво са направили

40 задачи на матурите мъчат десетокласниците Учениците ще се явяват на задължително външно оценяване, за да завършат първи гимназиален етап

Десети клас ще завършват първи гимназиален етап и ще имат задължителни външни оценявания по български и математика. Ще се проведат на едни дати с изпитите за седми клас – 9 и 11 юни 2020 г.

Паисий Хилендарски, Димитър Димов, Николай Хайтов и Йордан Радичков сред авторите

Общо 40 задачи ще трябва да решат десетокласните на двете задължителни матури по български език и математика, които МОН ще проведе пилотно тази година. Това ще е първият випуск, който от 5. клас е обучавал по новата образователна структура и който ще се яви на национално външно оценяване, според изискването на Закона за предучилищното и училищното образование. Резултатите ще бъдат отразени в удостоверението за завършен първи гимназиален етап, което се явява една от най-ключовите промени през новата учебна година.

По желание ще има матурата по IT за измерване на дигиталните компетентности и матура по чужд език.

На сайта на МОН, в секция „Общо образование“ са публикувани моделите, по които ще се изготвят изпитите след 10. клас.

При матурата по БЕЛ знанията ще се проверяват чрез тест с общо 23 задачи; времетраенето – 90 минути, а материалът ще е от учебните програми за VIII клас, за IX клас и за X клас.14 от задачите ще са с избираем отговор; 6 задачи с кратък свободен отговор; една задача ще е за редактиране; 1 задача – с разширен свободен отговор; 1 задача за създаване на текст.

Авторите, които МОН е включило, започват с Паисий Хилендарски и завършват с Димитър Димов и части от романа „Тютюн“, „Дърво без корен“ на Николай Хайтов и „Нежната спирала“ на Йордан Радичков.

Една от задачите ще е учениците да създадат в писмена форма един от посочените варианти: резюме на научен текст; резюме на медиен текст; резюме на съдържанието на (откъс от) изучен повествователен текст; заявление или CV.

По задачата с разширен свободен отговор десетокласниците ще трябва да формулират теза или антитеза по зададена тема за есе по морален или по граждански проблем (вкл. и интерпретиран в изучен откъс от литературен текст).

Знанията по математика ще се проверяват чрез тест от 17 задачи за 90 минути (два слети учебни часа). Задачите ще са от задължителното учебно съдържание от VIII до X клас включително. 15 от тях ще са с четири възможни отговора, от които само един е правилният; 2 задачи ще са с разширен отговор за решаването на които ученикът трябва в писмен вид да изведе доказателство на задачата.

Резултатът от НВО по математика и БЕЛ в края на Х клас ще се вписват именно в удостоверението за завършен първи гимназиален етап и ще се изразява само с количествен показател – в брой точки, без да се приравнява към оценка.

Въз основа на резултатите ще се извършва прием в ХI клас на ученици, които са завършили първи гимназиален етап на средното образование в обединените училища, съобщават от МОН.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.