40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария 2017“

Гайдарски мелодии и кукерски игри ще разтресат Главната улица на Пловдив по време на Дионисиевото шествие на 18 февруари. 40 музиканти и танцьори на прочутата трупа от Калофер, водена от кмета на града Румен Стоянов, пристигат под тепетата за празненството по повод предстоящата Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“.

Кулминацията ще е на площад „Стефан Стамболов“, където ще се лее младо червено вино на известна изба. Празничното шествие ще тръгне в 11.30 часа от Римския стадион, ще мине по Главната улица и ще стигне до фонтана пред  кметството, където ще бъде инсталирана 50-литрова бъчва и всеки ще може да опита новата реколта.  Спектакъл на танцьорите от ансамбъл „Тракия“ ще повиши допълнително градуса на празника и ще вдъхнови присъстващите да се хванат на хоро.

С общата наздравица на жителите и гостите на Пловдив ще се даде символичен старт на „Винария 2017“, която ще се проведе от 22 до 26 февруари в Международния панаир. Ценителите могат да видят и опитат новите колекции на повече от 55 родни и  чуждестранни изби в Града на виното. Открита дегустация на 23 февруари ще представи носителите на отличия от международния конкурс за вина и спиртни напитки. Специално за „Винария 2017“ в Пловдив пристигат сомелиер №1 на Германия Маркус Берлинхоф и еножурналистката от Великобритания Каролайн Гилби, а лекция ще изнасят енолози от Франция, Италия, Гърция и Румъния.

Специална презентация ще ориентира производителите как да излязат на винения пазар в САЩ. За първи път у нас ще има презентация с дегустация на чилийски, италиански и грузински вина, направени в съдове от глина, керамика и грес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.