40 мандри слагат палма в сиренето

Истинското сирене трябва да е поне 5,50 лв. за кг

В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина, съобщи Иван Грънчаров от УС на Асоциацията на млекопреработвателите. По думите му потребителите у нас купуват все повече продукти с палмово масло. За 2017 година у нас са изконсумирани 12 000 тона палмова мазнина, уточни Грънчаров.

Според него проблемът е, че растителните мазнини се влагат в кашкавала и сиренето в големи количества, а те се наслагват в тялото и трудно се преработват от организма.

Реалната цена на сиренето започва минимум от 5,50 лева, а ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева, каза Грънчаров.

“Има недостиг на българска суровина. Цените на българските фермери се вдигат благодарение на фермерите от Европа. Цената, която влиза като внос, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20% от млякото”, допълни той. И е категоричен, че в България имаме възможност да се храним с качествени продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България