Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Израел започна да нанася удари в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел

40% от храните и напитките у нас в сивия сектор

Годишният оборот у нас от производството и продажбата на храни и напитки гони 9 милиарда лева, а 40% от бранша се върти от сивия сектор, стана ясно в Пловдив по време на дискусионния клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влияние върху здравето на потребителите“, който се проведе в Международния панаир.

„Сивият сектор в бранша, е 40%. Сами можете да изчислите какъв голям процент от храните, предлагани на пазара, съдържат невярна информация за своя състав, имат укрита информация за присъстващи алергени и ГМО организми. По-лошото е, че този сив сектор продължава да се развива безпроблемно и безнаказано“, коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и организатор на първия по рода си форум, посветен на измамите, свързани с храните и напитките у нас.

„С тази дискусия искаме светнем лампичката, защото главната ни цел е защита здравето на потребителя – То е жизнено важно. В същото време контролът върху храните продължава да е на приливи и отливи. От 2 години сме в ситуация на избори – в период от подаване на оставка на една власт до избора на другата. Затова контролът е много либерален и лек, а въпросът с прилагане на закона не е на дневен ред. Ако дълго време прескачаме темата „храна“, рискуваме да бъдем облъчени от интернет троловете и повярваме на абсурдните им твърдения, че храната вреди на човешкото здраве“, допълни Мариана Кукушева.

Земеделският министър проф. Христо Бозуков, националният омбудсман Мая Манолова уважиха форума, посветен на измамите с храни и напитки. На него представители на БАБХ и браншовите организации на хлебарите и сладкарите, млеко- и месопреработвателите обсъждаха какви мерки трябва да бъдат незабавно предприети срещу имитиращите продукти и заблуждаващите етикети и как да върнат доверието на потребителите. Част от тях поставят под общ знаменател всички производители и смятат, че всички са „маскари“.

Създаването на нормативна база за прилагане на европейското законодателство е изключително важно в борбата за защита на потребителя и за поставянето на ясна линия между „белия“ и „сивия“ сектор, декларираха от бранша. По време на дискусията в Пловдив стана ясно, че все още не е създадена необходимата нормативна уредба за прилагане на измененията и допълненията в Закона за ДДС за освобождаване на даренията на храни от данък, въпреки че те са влезли в сила от 1 януари 2017 г. От хранителния бранш се надяват въпросната нормативна уредба да бъде приета още преди Великден и от даренията да се възползват хиляди хора у нас покрай този светъл християнски празник.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. След като самите избори се фалшифицират от там натам всичко е фалшиво.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.