Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

40 000 туристи са посетили Вършец за година

Над 40 000 туристи, сред които и чужденци от съседни държави, са посетили Вършец през миналата 2018 г. Гостите са оставили в курортния град само от такси около 38 000 лева, съобщи кметът на балканската община Иван Лазаров.

Туристическия поток към минералния курорт се увеличава с всяка година. През 2018 г. в града и района са регистрирани 60 000 нощувки, а сред отседналите в хотели и къщи за гости е имало и румънци, сърби и македонци, отчетоха от местната управа. По всяка вероятност туристическото присъствие във Вършец е по-голямо от официалните цифри, защото има и сив сектор, най-вече в отдаваните под наем квартири. Красноречив факт за ръста на туристите е увеличаването около три пъти на сметта, събирана през летните месеци, поясниха общинарите.

Кметът на Вършец Иван Лазаров
Кметът на Вършец Иван Лазаров

За модернизирането на най-старият минерален курорт в България и привличането на нови посетители от страната и чужбина местната управа ще продължи да работи и през тази година, обяви кметът Лазаров.

В края на месеца Общинският съвет ще обсъди и гласува новият бюджет от 7 857 000 лева. Със средства от местната хазна и от европейските фондове ще бъдат реконструирани 16 улици, ще се обнови сградата и експозицията на музея, ще се ремонтират общински пътища. Наскоро един от затворените от десетилетия хотели във Вършец е закупен от частен инвеститор и ще бъде превърнат в спа център. Над 70 000 лева са отделени за културни изяви, сред които са утвърдените вече Фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави, Международния Фестивал на народното творчество „Пъстра огърлица” и Празника на минералната вода. За да задържи младите хора, общинската управа от години плаща и по 500 лева за новородено дете.

„Правим всичко възможно да запазим и популяризираме местните традиции, да привличаме туристи и да осигуряваме развитие и бъдеще на града и хората в него!”, коментира градоначалникът. Ако държавата помогне да се реализират проектите за ски комплекси в Берковица и Чупрене, това ще раздвижи и съживи и Вършец и целия Северозапад, смятат в града под връх Тодорини кукли.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.