400-метрова баница изядоха във Велики Преслав

400-метрова баница

Баница с дължина 400 метра, навита в кръг, излапаха за отрицателно време гражданите на старата столица Велики Преслав в петък. В гигантката имаше 17 сребърни късмета - сърце, подкова, бухал, ключ, детелина, котка... Старт на хапването с ритуално разрязване даде зам. кметът Димо Бодуров. Първа първокласничката Йоанна намери кръстче в парчето си. Бижуто е дар от майсторите на баницата Христо и Цветелина от баничарница "Гергана".

Баш баничарят обясни, че започнали да приготвят вкусотията още от полунощ. Вложили чувал брашно, 15 кг. сирене, 10 литра олио, толкова вода и сол на вкус. Машина месила, но после пак дошъл ред на уменията на Ицо, защото баницата е от дърпани кори с мятане във въздуха. Със специфичните движение тестото се "отваря" и се маже с олио, плънка и после се завива.

"Трябва да си баничар, за да го направиш", обяснява Христо, на тези, които смятат да пробват. Той е работил 6 г. в пекарна в Кипър и като се завърнали в родината, решили да хранят с баници съгражданите си. Кръстили фурната на 2-годишната си дъщеричка. "Щастливи сме, че правим хората щастливи", казва фамилията.

Издават бърза и сигурна рецепта за новогодишна баница: пакет кори, кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 чаена лъжичка сода, толкова сол, 250 гр. сирене, 200 гр. масло. Корите се нагъват на хармоника в тава и върху тях се излива плънката. След 25 минути на 180-градусова фурна е опечена и се реже.

Коментари

Задължително поле