400 оръдия осигуряват ски сезона в Банско

Електромобили ще могат да зареждат на две екологични станции

Само за 2018-а домакините са предали над 1.3 тона отпадъци

Точно 400 оръдия ще осигуряват добрия зимен сезон в Банско, ако зимата не се окаже достатъчно снежна. Засега обаче времето обещава да е добро за скиорите.

А приключенията в най-добрия зимен курорт на Балканите стартират официално днес на Бъндеришка поляна.

За поредна година откриването на сезона е съпътствано с много игри и уникални награди. Големият приз е ново „Audi A3“. Автомобилът може да бъде спечелен в емблематичната игра „Ловци на съкровища”, която вече традиционно пълни курорта с ентусиасти в деня на откриването на сезона. В надпреварата могат да се включат всички желаещи да преровят определен периметър, затрупан със сняг. А там се крият още атрактивни награди - СПА почивки, уикенди за двама, златни артикули, мобилни устройства...

Празникът ще бъде отбелязан с още две игри – „Влез в отбора на шампиона” и „Открий злато в лифта”.

Специален гост на откриването трябваше да бъде олимпийският и световен шампион Патрик Ортлиб (Австрия), но той отказа да дойде в последния момент поради заболяване. Неговият тим, в играта „Влез в отбора на шампиона“, ще бъде воден от Мария Киркова. Съставът ще се бори да привлече най-добрите скиори, които да се изправят отборно срещу тима на Марк Жирардели. Най-бързият състезател сред всички тях ще си осигури сезонна карта за Банско.

Играта „Открий злато в лифта” пък ще зарадва над 100 посетители на курорта. Всеки, който се качи на лифта ще има възможност да спечели специални златни артикули от „Fibank“.

Празничният ден ще продължи с парти на площада на града, където ще има музика, танци и гозби, специално приготвени от Ути Бъчваров.

За поредна година Банско ще бъде домакин на старт от световната купа в алпийските ски. От 22 до 24 февруари курортът ще посрещне елита при мъжете в дисциплините алпийска комбинация, супергигантски слалом и гигантски слалом.

А преди дни бижуто на Пирин получи пореден приз от Академията на световните ски награди в Кицбюел. Така българският курортът се нареди сред 26-те най-предпочитани дестинации на планетата.

Същевременно в ски зоната вече има две екологични станции за зареждане на електроавтомобили. Те са базирани до паркинга на начална станция на кабинката. На тях могат едновременно да зареждат 4 коли.

В зоните около заведенията са поставени и контейнери за разделно събиране на отпадъци, които са ясно обозначени.

Само за 2018-та година от „Юлен“ са събрани и предадени над 1,3 тона пластмасови отпадъци на компетентните органи.

Градът е лъскав , бляскав и чист, а хората с нетърпение очакват своите гости.

Единствено липсата на втора кабинка и този сезон разваля усмивките на местните хора и бизнеса, но те се надяват, че разумът ще надделее и институциите ще дадат зелена светлина за изграждането на още един лифт.

Заменят пластмасовите сламки с ... бамбукови

И още добри еконовини. В ски и зона Банско вече няма да се ползват пластмасови изделия за еднократна употреба. Това е новата екологична инициатива на концесионера „Юлен“ АД.

От началото на зимния сезон във всички заведения на територията на ски зона Банско се заменят всички пластмасовите бутилки със стъклени, пластмасовите чаши с картонени,а сламките за еднократна употреба с... бамбукови.

Посудата за еднократна употреба, като чинии, прибори и бъркалки ще бъде изцяло от биоразградими материали, като картон, дърво или хартия.

„Дори това да оскъпява предлаганите стоки, крайната им цена за гостите на курорта засега остава непроменена“, казаха от „Юлен“.

На дневен ред е сигурността

С оглед на световните тенденции към нарастване на терористичните актове, както и за противодействие на битовата престъпност на дневен ред в Банско е сигурността на жителите и гостите.

По време на активния сезон в общината ще има командировани полицейски служители, които ще подпомагат дейността на местните органи на реда. Допълнително, съгласно тристранно споразумение между Министерствата на вътрешните работи на Румъния, Гърция и България, ще продължи добрата практика за присъствието на полицейски патрули в ски зона Банско, които да предоставят информация на своите съграждани.

Коментари

Задължително поле