400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите

Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Солидарни стопани даряват на фермери в засегнатите райони кози и овце

Не трябва да се допуска извозване на животни извън периметъра, отбеляза министър Порожанов

Фермери ще дарят 150 животни от Перник и 80 от Кюстендил за хората в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони след карантинния период. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието Румен Порожанов с животновъди.

“Вече има две - три умрели животни, преди да се евтаназират, има изменена патология, наличие на тази болест със сигурност има”, категоричен бе земеделският министър. Над 6000 проби са взети до момента от петте огнища на чума по овцете и козите в страната, а 400 от тях са изпратени за проверка във Франция.

Стопаните от засегнатите райони вече са получили средно по 327 лв. за животно под селекционен контрол, каза министърът и добави, че ще се издават протоколи за форс мажор, с които стопаните да ползват и подкрепа по линия на обвързаното подпомагане и преходната национална помощ. Ще бъдат отпуснати и допълнителни помощи в размер на 40 лв, на животно за стопанства под възбрана заради невъзможността да реализират добитото мляко. Помощта “де минимис” ще бъде в размер на 7 лв., въпреки че браншът настоява за 20 лв. Животновъдите, обаче, искат компенсация и за избитите агънца и кочове.

“Има хора, които искат 300 евро, но това няма как да стане. Ако тръгнете да купувате овца, такава цена няма. Искането за 20 лв. де минимис означава 25 милиона лв. повече за обезщетения, които нямаме”, каза каза Порожанов. Проверка на цените за стадата в сайтове за обяви показа, че цените варират между 100 лв. и 150 лв. за кози и овце, с което част от браншът бе съгласен.

Важно е да не се допуска извозване на животни извън периметъра, за да се спре заразата, каза министърът. “Никой не иска да прилага сила, но явно някой търси провокация. Изразяваме съчувствие към стопаните за евтаназията. Включително с баба Дора говорихме и тя се примири за сумата”, допълни той. По думите му министерството ще наеме компания, която да измие и след това да дезинфекцира оборите на малките стопанства с до 150 овце или кози.

Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз коментира, че заповедите, които са издадени, се оспорват, но мерките, които са взети са адекватни, бързи и своевременни. “Ако си спомняте за синия език, в продължение на месеци не се беше изяснило какво става и заболяването се разпространи в цялата страна. А в момента се взимат адекватни мерки. За всяко огнище има изградена епизодична комисия, които постоянно преценяват нещата. Към момента има проблем с осъществяване на държавна помощ на местата”, допълни той. По думите му с пренос на животни, това може да се разпространи, а последиците ще са големи. “Задължението на ветеринарите е първо да лекуват, но заради едно заразено животно, може да се рискува цялата продукция на страната”, допълни Цветков.

Според Румен Порожанов обезщетенията, които фермерите са получили по сметки и в кметствата вече покриват стойността на животните, които са евтаназирани и припомни, че ще изплатя 190 лв. за овце и кози, а за тези по селекционен контрол ще получат минимум 250 лв.

 

Протест

Изливат мляко пред Министерски съвет

“Не успяхме да постигнем консенсус с министерството за увеличаване на ставките за помощите. В сряда в 12 часа пред Министерски съвет фермери ще изливат млякото от козите си в знак на протест”. Това заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация след срещата в Министерството на земеделието и храните. Според него в протеста може да се включат 5000 фермери.

Браншът иска по 20 лева помощ “де минимис” (de minimis) и по-високи компенсации за умъртвените животни заради чумата, тъй като предлаганата от министерството сума от 190 лв. няма да покрие всички разходи на козевъдите и овчарите.

 

Правят барикади

БАБХ: Заповедите на директора са законосъобразни

Ветеринарите изтеглени от Шарково и Крайново

Във връзка с твърденията, че заповедите и мерките за ограничаване на огнищата с чума по дребните преживни животни са незаконни, от Министерството на земеделието уточниха: “Заповедите на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев са издадени законосъобразно, на основание чл. 47, ал. 1 и 2, чл. 50, ал. 1, чл. 117 и чл. 126, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД)”.

“Екипите от ветеринари на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са изтеглени от селата Шарково и Крайново, заради барикади и стачки от доброволци”, заявиха от Съюза на ветеринарните лекари в България. Изпратените екипи няма как да си свършат работата. Техниката за обеззаразяване е изтеглена от района на ямболско заради посегателства върху нея от недоволни граждани. А станалата известна в социалните мрежи баба Дора продължава да чака евтаназията на стадото си кози. Засегнати са около 40 стопанства, а 4000 животни са евтаназирани досега.

 

След извънредния Председателски съвет в НС

Социалистите настояха за оставки

Искането на БСП било “ежедневно упражнение”

Има основание за оставки. Да не си измиват ръцете с председателя на БАБХ. Той е най-ниската брънка в цялата тази работа. Г-н Порожанов и премиер-министърът носят отговорност за всичко. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод мерките на правителството във връзка с чумата по овцете и козите в Бургаско и Ямболско.

След извънредно свикания Председателски съвет в Народното събрание, Нинова обясни, че “мерките на правителството са неадекватни”.

От ГЕРБ отвърнаха, че мерките за борба със заразата са били наложителни и адекватни.

“Опозицията си има системен подход, за да иска оставката на това правителство, защото тя иска да влезе през служебния вход и да управлява”, заяви председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че действията, които са предприемат срещу чумата по животните, целят да ограничат възможността страната ни да бъде потърпевша в последващ период от време.

“Това за първи път се случва в Европа, действията бяха бързи. Ние решаваме така и се опитахме да докажем на народните представители, че мерките са адекватни”, посочи пък вътрешният министър Валентин Радев.

 

Фермерка: Ще искам ексхумация

Мария Кехайова

ТРУД, Бургас

Фермерката от ямболското село Шарково Дойка Панайотова се закани вчера, че ще иска ексхумация на овцете си. Причината - ветеринарят на селото є казал, че 31 бройки животни не є излизат. Стопанката имала 800 глави добитък, които гледала във ферма край селото. Всички те били загробени заради пламналата зараза от чума по добитъка.

“Обвиняват ме едва ли не, че тези 31 животни са били болни и аз тайно съм ги заровила, след като са умрели. Или пък в нерегламентирана търговия. Това не е вярно. Нека ги преброят отново”, обяснява фермерката.

Панайотова разказа, че да умъртвят животни в селото дошли много ветеринари - поне 20. От тях в Шарково познати били само двама - местните доктори.

В другия район на Странджа - в село Кости, откъдето тръгна първото огнище, фермерът Венко Георгиев каза, че в сряда ще чакат представителите на ЕК и ако те дойдат, няма да могат да се включат в протеста на жълтите павета.

 

Полицията: Няма засечено движение на животни

Няма засечено движение на животни от обявените рискови райони с огнища на чума към други в страната. Това заяви за “Труд” старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР в Бургас. Областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков обясни, че при селата Факия и Момина Църква, които са в 3 километровата зона на огнищата, са изградени пунктове. Там дежурят полицаи и експерти от Агенцията по храните, които следят да няма автомобили, превозващи животни, месо и млечни продук­ти.

Полицаи проверяват на проходите Шипка и Хаинбоаз за превоз на заразени животни. От вчера е въведено постоянно полицейско присъствие на проходите Шипка и Хаинбоаз. МВР извършва проверки с цел да не се допуска превозване на заразени и потенциално опасни животни от Южна към Северна България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България