4000 жалби срещу мобилни оператори, 300 хил. лв. глоби заради роуминга

4000 жалби срещу мобилни оператори има тази година до 1-ви декември. Миналата година те са били 2800 жалби. Това каза пред БНТ Веселин Божков, предс. на Комисията за регулиране на съобщенията.

Той заяви, че повечето от жалбите не се отнасят до Комисията за регулиране на съобщенията.

Най-голям относителен брой са по отношение на надписани сметки, които са 650 (15,16%). За проблема с роуминга има 400 жалби, като по думите на Божков 50% от тях не се отнасят до роуминг, те са без относителни. Божков коментира, че много хора бъркат понятието роуминг и уточни, че за роуминг става дума, когато сте в чужбина, но използвате услугите на един оператор, но говорите в мрежата с други оператори.

Относно жалбите Комисията е направила над 300 проверки, след които са съставени актове за административни нарушения, издадени са близо 17 наказателни постановления и саналожени 300 хиляди лв. глоби на мобилните оператори.

„Не е тайна, че някои оператори започнаха да хитруват. Някои от тях деактивираха услугата за роуминг с цел да се закупят нови планове на по-висока цена. тъй като това не беше подето от другите мобилни оператори този оператор си коригира политиката. Мисля, че имахме коригиращо поведение на пазара и на самия регулатор. Повечето от тях се опитаха да прикрият част от тези опити са повишаване на техните пакети чрез различни хватки.“, обясни Божков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България