Еманюел Макрон смята Владимир Путин за силен лидер, който се стреми да направи Русия велика

Хиляди българи и чужденци се хванаха за ръце на Голямото хоро в Брюксел, организирано от евродепутата Ева Майдел (СНИМКИ)

Истински трупове и органи на изложба в София Гидове дават съвети за здравословен живот

“Балони на любовта” пред Народния театър с инициатива срещу омразата между разделените родители и децата им (СНИМКИ)

“Арсенал” вилнее в края

Чужденци ще строят конна база край Банско,ще инвестират и в Петрич

Пожар избухна в небостъргач в Дубай Няма сведения за пострадали

Погнаха комари, кърлежи и гризачи в Ломско

Баба се удави в канал в монтанско село

Георги Христов изравни 40-годишен рекорд

Меси спечелил 8 трофея повече от Роналдо

Цигареният дим мирише на пари. Много пари Създаването на демоничен образ на пушача се оказа златна кокошка

Автобус блъсна възрастна жена на пешеходна пътека в Пазарджик

Гол мъж застреля трима в денонощен ресторант в Тенеси Нападателят се издирва

Каан Урганджъоулу ще се жени Коварният Емир от "Черна любов" е със солидно образование

4000 места по-малко в университетите наесен

Делът на финансираните от държавата първокурсници спрямо броя на абитуриентите се връща към нивото на приема от 2010 г. - 62%.

Повече пари отиват за подготовка на филолози, историци, философи и теолози
Драстично орязват субсидиите за направленията „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Туризъм“

С 8% по-малко, или 45 579 вместо миналогодишните 49 596, ще бъдат местата за първокурсници в университетите по държавна поръчка.

През следващата академична година делът на финансираните от държавата първокурсници спрямо броя на абитуриентите се връща към нивото на приема от 2010 г. – 62%. Промените бяха утвърдени от Министерския съвет вчера по предложение на министър Николай Денков. По думите му орязването е необходимо, за да се възстанови балансът, който е нарушен в предишния период. Той подчерта, че броят на учениците, които завършват средно образование, е намалял с около 25% общо за периода от 2010 до 2015 г., а броят на приеманите студенти не се е променял.

Най-значително е орязването на държавния прием в направленията, които произвеждат прекалено много студенти, над 70% от които не могат да се реализират на пазара на труда – “Икономика”, “Администрация и управление” и “Туризъм”.

На висшите училища, които обучават в направления със съществено намаление на приема, е предложено да подготвят тригодишни програми за устойчиво развитие. В тях те трябва да предложат преструктуриране, така че след този период да могат да развиват перспективни за техния регион направления с наличния брой студенти.

За сметка на това се увеличава приемът в специалностите “Педагогика”, “Математика”, “Информационни и комуникационни технологии”, към които има интерес от страна на бизнеса.

Допълнителни пари ще има за хуманитарните направления “История и археология”, “Философия”, “Филология” и “Религия и теология”. В тях се подготвят специалисти, които лесно могат да влязат в училищната мрежа с допълнителна педагогическа квалификация. Целта е по този начин да се компенсира очакваният дефицит на учители през следващите години.

Новост е и че при финансирането на висшите училища ще се вземе предвид и тяхното значение за развитието на региона, в който се намират. Затова се предвижда промяна в методиката на финансиране, която да отчита характерните особености за съответния регион, а не само нуждите на пазара за цялата страна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. За малка България.50 университета към днеша датс са безумие.Огромна част от студентите им не владеят правописа и не се притесняват.Дори държавни чиновници пишат неграмотно.

  2. То професорите пишат неграмотно , ти за студентите говориш ! Просто целта на университетите е да вземат едни пари , а мама и тате за какво ги дават без да се замислят “Какво ще прави детето ми, след като завърши тази специалност”?За съжаление почти никой родител не си го поставя !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.