На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

4000 прилепа определят посещенията в пещера „Бисерна“ Красивите сталактити също трябва да се пазят, защото варовикът може да се разпадне

Една от най-красивите пещери у нас „Бисерна“ край Шумен отваря врати за туристи след продължително благоустрояване и осветяване, а работното й време за ценители ще бъде според живота и размножаването на 4 000 прилепа, които я населяват. Те са от 14 вида и редът за достъп е изцяло съобразен с опазването им, оповестиха в сряда от Природен парк „Шуменско плато“.

Пещерата ще работи към 4 месеца годишно. Първият период е от 8 април до 20 май. Той е съобразен с размножаването на пещерните обитатели. „През май обикновено се ражда по едно малко и запазването на вида и поколението е от първостепенна важност за нас като институция, натоварена с грижата за биоразнообразието на Шуменското плато“, каза директорът Васил Василев. Следващият период на достъп е в средата на август и ще продължи до края на октомври, когато прилепите са прибират в пещерата за зимен сън.

„Прозорците“ за достъп са съгласувани с експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите към БАН. Те ще извършват мониторинг как се отразява туристопотокът.

Под защита, освен прилепите, са и карстът, и красивите образувания в пещерата, които могат да бъдат увредени от прекомерни посещения. Ако има пренаселване се нарушава топлинният баланс тъй като се повишава температурата/в момента тя е 9-11 градуса/. При дишане издишаме въглероден диоксид, който реагира с водните пари в пещерата /има 100% влажност/ и се превръща в киселина, а тя разрушава карстовите образувания. Това е още една причина достъпът до пещерата да бъде строго регламентиран и по-различен от другите благоустроени пещери нас, коментират от природния парк. Ако указанията не се спазват, може да ни остане тунел без прилепи и сталактити, коментира Василев.

В името на опазването посещения ще се правят след предварително записване, като всеки ден ще се допускат 4 групи, съставени минимум от 8 души, а максимумът е 12. За туристическата услуга билетът е 10 лв. на човек. Около час ще трае разходката вътре, ще се снима само на позволени места от водачите.

„Бисерна“ е затворена от години, дълго време се благоустроява по програма „Околна среда“ и в нея са вложени 2,7 млн.лв. Имаше включително и некачествени дейности, които изпълнителите се наложи да коригират. „По проект пещерата не е предвидена за масов туризъм, а за научни изследвания“, обясни експертът по туризъм към парка Светла Колева. Записванията могат да се правят на телефон 054/800-765 или на електронна поща shplsto@hotmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.