4000 прилепа определят посещенията в пещера "Бисерна"

Красивите сталактити също трябва да се пазят, защото варовикът може да се разпадне

Една от най-красивите пещери у нас "Бисерна" край Шумен отваря врати за туристи след продължително благоустрояване и осветяване, а работното й време за ценители ще бъде според живота и размножаването на 4 000 прилепа, които я населяват. Те са от 14 вида и редът за достъп е изцяло съобразен с опазването им, оповестиха в сряда от Природен парк "Шуменско плато".

Пещерата ще работи към 4 месеца годишно. Първият период е от 8 април до 20 май. Той е съобразен с размножаването на пещерните обитатели. „През май обикновено се ражда по едно малко и запазването на вида и поколението е от първостепенна важност за нас като институция, натоварена с грижата за биоразнообразието на Шуменското плато“, каза директорът Васил Василев. Следващият период на достъп е в средата на август и ще продължи до края на октомври, когато прилепите са прибират в пещерата за зимен сън.

"Прозорците" за достъп са съгласувани с експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите към БАН. Те ще извършват мониторинг как се отразява туристопотокът.

Под защита, освен прилепите, са и карстът, и красивите образувания в пещерата, които могат да бъдат увредени от прекомерни посещения. Ако има пренаселване се нарушава топлинният баланс тъй като се повишава температурата/в момента тя е 9-11 градуса/. При дишане издишаме въглероден диоксид, който реагира с водните пари в пещерата /има 100% влажност/ и се превръща в киселина, а тя разрушава карстовите образувания. Това е още една причина достъпът до пещерата да бъде строго регламентиран и по-различен от другите благоустроени пещери нас, коментират от природния парк. Ако указанията не се спазват, може да ни остане тунел без прилепи и сталактити, коментира Василев.

В името на опазването посещения ще се правят след предварително записване, като всеки ден ще се допускат 4 групи, съставени минимум от 8 души, а максимумът е 12. За туристическата услуга билетът е 10 лв. на човек. Около час ще трае разходката вътре, ще се снима само на позволени места от водачите.

"Бисерна" е затворена от години, дълго време се благоустроява по програма "Околна среда" и в нея са вложени 2,7 млн.лв. Имаше включително и некачествени дейности, които изпълнителите се наложи да коригират. "По проект пещерата не е предвидена за масов туризъм, а за научни изследвания", обясни експертът по туризъм към парка Светла Колева. Записванията могат да се правят на телефон 054/800-765 или на електронна поща [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони