4000 кръвни проби са взели ветеринарните екипи в Ямболско

Снимка: Архив

Близо 4000 кръвни проби са взели ветеринарните екипи от дребните преживни животни в Ямболска област заради огнището на чума до българо-турската граница. Продължават и клиничните прегледи на овцете и козите в региона, предаде БНР.

Кръвни проби са взети от 182 стопанства в крайграничните общини Елхово и Болярово, както и в община Стралджа. В десеткилометровата зона около огнището на чума се взимат втори кръвни проби, а в 20-километровата зона животните се изследват за пръв път.

В град Болярово все още не са взети втори кръвни проби от стадото на Анна и Тодор, които отказват да допуснат ветеринарите, тъй като се съмняват в манипулация на изследванията. Съставен им е акт по Закона за ветиринарномедицинската дейност. Във всички останали стопанства вземането на проби и прегледът на животните се осъществява безпроблемно.

През следващата седмица се очакват и резултатите. Заради огнище на чума в Боляровска община бяха избита над 3 400 овце и кози. И до момента е забранена търговията с животни, както и продажбата на мляко в общините Елхово и Болярово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България