4000 студенти аут от общежития след ремонти

Ремонтите на много места в общежитията са спрели и студентите не мога да се върнат в тях.

10 блока стоят незавършени, парите не стигнали

Търсят 20 млн. лв. за университетите

Квартирите им излизат 10 пъти по-скъпо на месец

Повече от 4000 студенти не мога да се върнат на общежитие, защото сградите, в които са живеели, стоят с недовършени ремонти. Причината е, че отпуснатите за строителните дейности пари не са стигнали и фирмите са спрели работа. Това съобщи пред “Труд news” председателят на Национално представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

“10 блока стоят призрачни, няма ги студентите, много е голям проблемът. 4000 колеги искат да се върнат, но не могат”, обясни Парушев, а причината е, че строителните фирми не мога да приключат ремонтите, защото цените са станали с поне 40% отгоре на това, за което са се договорили с държавата през 2020 г.

Тогава за ремонт бяха отпуснати 98 млн. лв., а на студените било обещано, че излизат за година, докато траят строителните дейности.

“Това са колеги от Варна, Пловдив, от София най-вече - това УАСГ, УНСС, ТУ, НМА, НХА. Общежитията са до по средата и тук няма виновни - договорите за ремонт са сключени през 2020 г., а оттогава насам цените за строителни дейности и материалите са само нагоре”, каза Парушев.

По думите му вече няма COVID и студентите са се върнали, като им се налага да плащат убийствени наеми. Вместо 70-100 лв. с сметки и такси за общежитие на месец, дават по 700 лв. само за наем за квартира. “Толкова струва една стая в Студентски град. В момента 4000 студенти питат кога ще се върнат, а ние нямаме отговор”, допълни Парушев.

Той обясни, че ще поискат от служебния премиер Гълъб Донев Министерският съвет да отпусне 15-20 млн. лв. на университетите, за да могат да бъдат завършени блоковете и студентите да се върнат в тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование