41 жертви взе пътната война във Варненско

Една от тежките катастрофи с жертва стана на 14 октомври във Варна. Такси помете мотор на опасно кръстовище до Морското училище. При сблъсъка загина 30-годишният водач на мотора.

41 души са загинали по пътищата във Варненско от началото на годината. Жертвите са с две повече в сравнение със същия период на м.г., въпреки че като брой произшествията намаляват, съобщи главен инспектор Петко Камбуров, началник на сектор "Пътна полиция" в ОДМВР преди старта на традиционната акция "Зима".

Тежките катастрофи в региона от януари насам са били 572. При тях са били ранени 735 души, като броят на инцидентите е намалял с 23 спрямо м.г., а на пострадалите - с 11 души. 66 671 нарушители на пътя са засекли от началото на година пътните полицаи във Варна и областта. Най-много са били водачите, пренебрегнали ограниченията на скоростта. 305 шофьори са били засечени да карат пияни, а 77 - след употреба на дрога. За периода служителите на "Пътна полиция" са съставили 13 434 акта и са наложили 27 760 глоби на нарушители.

От 1 ноември до 1 март санкции ще търпят и шофьорите, които управляват возила с гуми, чийто грайфер е под 4 мм. Глобата е 50 лв., но ако грайферът е под 1,6 мм, колата може да бъде спряна от движение, припомни гл. инспектор Камбуров. Според него акция "Зима" ще се проведе на 3 етапа. През първите 10 дни на ноември ще има масови проверки на велосипедисти и каруци. След това предстои инспекция на поведението на пешеходците, а в третото десетдневие на месеца акцент ще е готовността на превозните средства за безопасно движение в зимни условия.

Коментари

Задължително поле