Вежди Рашидов: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари

Самолет с 50 души на борда катастрофира в Иран

Шумен почита паметта на Апостола на свободата

Гришо срещу Федерер на финала в Ротердам Българинът досега няма победа срещу швейцареца

Тръмп разкритикува ФБР за пропуските му във връзка със стрелбата в училище във Флорида

Д-р Димитър Петров: Има тотална намеса в управлението на здравната каса

„Спейс Екс“ отложи изстрелването на испански сателит

Доналд Тръмп: Изборите през 2016 г. не са повлияни от руснаците

Отбелязваме 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

МВнР осъди провеждането на Луковмарш

Президентът на Армения: Азербайджан да се откаже от нереалистичните си очаквания в Нагорни Карабах

Сирни заговезни е, иска се прошка

Втори боен кораб на САЩ навлезе в Черно море

ЕС премахва геоблокирането

Облачно ще бъде времето днес

42-ма съдии против заповед на Калоян Топалов Шефът на СГС решава въпросът за отпуските да се гледа след… отпуските

Калоян Топалов

Съдии от Софийския градски съд (СГС) ще настояват на Общото събрание утре – 11 юли, да бъде обсъдена и заповед на шефа им Калоян Топалов, отнасяща се до отпуските, научи „Труд”. Заседанието е свикано по друга тема – за съдебните заседатели, но част от магистратите ще се опитат да поставят и другия проблем преди съдебната ваканция, която започва от 15 юли.

Още в средата на юни 42-ма съдии са се подписали под настояване админстративният им ръководител Калоян Топалов да свика Общо събрание, на което да се обсъди и да се изрази становище по негова заповед за отпуските РД-08-1721 от 15 май 2017 г. Искането е за насрочване на Общо събрание до 30 юни. След като дълго се чуди какво да предприеме, тъй като не може да отхвърли предложението, направено от повече от 1/3 от състава (в момента в СГС работят 119 съдии, в това число и младшите съдии – б.р.) Топалов решава да насрочи Общото събрание, но за 19 септември. Тоест – той определя, че въпросът с неговата спорна заповед за отпуските следва да се гледа след съдебната ваканция – тогава, когато вече са минали повечето отпуски на съдиите.

В същото време самият Топалов насрочва и Общо събрание на СГС за 11 юли, свързано с проблема със съдебните заседатели.

„На 11 юли аз и колегите ми ще поискаме включване в дневния ред и обсъждането на заповедта за отпуските”, каза пред „Труд” съдия Светлин Михайлов, който до 2009 г. бе председател на СГС, а сега е съдия от Въззивно гражданско отделение.

Повечето от подписалите се 42-ма съдии са против едно от правилата, въведено със заповедта на Топалов. А именно – онзи съдия, който излиза в отпуск, да посочи сам своя колега, който ще го замества. За периода на отсъствието заместникът трябва да се произнася в срок по молби, например за обезпечения, за принудително изпълнение и т.н.
„За нас това е нарушение на член 9 от Закона за съдебната власт, в който е записан принципа за случайно разпределение на делата. Ако някоя от страните по дадено дело подаде жалба, че е засегната от акт, подписан от колегата, докато съм бил в отпуск и започне да твърди пред Инспектора на ВСС, че ние двамата сме се сговорили аз да изляза в отпуск, а той да разписва, ние няма как да се защитим. Всичко това е отразено в молбата за отпуск и заповедта за разрешаване на отпуск. Друго нарушение е на конституционното право на отпуск. В случай, че никой от колегите не се съгласи да замества, това означава ли, че съдията изобщо няма да излезе в отпуск?”, пита Михайлов. Според него би следвало административният ръководител на СГС да определя заместниците и това да става чрез жребий, в който са включени колегите, които през съответния период не са в отпуск.

За тази заповед на Топалов, Михайлов вече е сезирал Инспектората на ВСС. „Не водя лична война с председателя, а още по-малко заради това, че вече съм бил на тази позиция. Въпросът е принципен и е свързан от една страна със спазването на закона, а от друга – с уважението към колегите от един от най-натоварените български съдилища”, каза още Михайлов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.