Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Тестват системата за електронни винетки в продължение на три дни

42-ма съдии против заповед на Калоян Топалов Шефът на СГС решава въпросът за отпуските да се гледа след… отпуските

Съдии от Софийския градски съд (СГС) ще настояват на Общото събрание утре – 11 юли, да бъде обсъдена и заповед на шефа им Калоян Топалов, отнасяща се до отпуските, научи „Труд”. Заседанието е свикано по друга тема – за съдебните заседатели, но част от магистратите ще се опитат да поставят и другия проблем преди съдебната ваканция, която започва от 15 юли.

Още в средата на юни 42-ма съдии са се подписали под настояване админстративният им ръководител Калоян Топалов да свика Общо събрание, на което да се обсъди и да се изрази становище по негова заповед за отпуските РД-08-1721 от 15 май 2017 г. Искането е за насрочване на Общо събрание до 30 юни. След като дълго се чуди какво да предприеме, тъй като не може да отхвърли предложението, направено от повече от 1/3 от състава (в момента в СГС работят 119 съдии, в това число и младшите съдии – б.р.) Топалов решава да насрочи Общото събрание, но за 19 септември. Тоест – той определя, че въпросът с неговата спорна заповед за отпуските следва да се гледа след съдебната ваканция – тогава, когато вече са минали повечето отпуски на съдиите.

В същото време самият Топалов насрочва и Общо събрание на СГС за 11 юли, свързано с проблема със съдебните заседатели.

„На 11 юли аз и колегите ми ще поискаме включване в дневния ред и обсъждането на заповедта за отпуските”, каза пред „Труд” съдия Светлин Михайлов, който до 2009 г. бе председател на СГС, а сега е съдия от Въззивно гражданско отделение.

Повечето от подписалите се 42-ма съдии са против едно от правилата, въведено със заповедта на Топалов. А именно – онзи съдия, който излиза в отпуск, да посочи сам своя колега, който ще го замества. За периода на отсъствието заместникът трябва да се произнася в срок по молби, например за обезпечения, за принудително изпълнение и т.н.
„За нас това е нарушение на член 9 от Закона за съдебната власт, в който е записан принципа за случайно разпределение на делата. Ако някоя от страните по дадено дело подаде жалба, че е засегната от акт, подписан от колегата, докато съм бил в отпуск и започне да твърди пред Инспектора на ВСС, че ние двамата сме се сговорили аз да изляза в отпуск, а той да разписва, ние няма как да се защитим. Всичко това е отразено в молбата за отпуск и заповедта за разрешаване на отпуск. Друго нарушение е на конституционното право на отпуск. В случай, че никой от колегите не се съгласи да замества, това означава ли, че съдията изобщо няма да излезе в отпуск?”, пита Михайлов. Според него би следвало административният ръководител на СГС да определя заместниците и това да става чрез жребий, в който са включени колегите, които през съответния период не са в отпуск.

За тази заповед на Топалов, Михайлов вече е сезирал Инспектората на ВСС. „Не водя лична война с председателя, а още по-малко заради това, че вече съм бил на тази позиция. Въпросът е принципен и е свързан от една страна със спазването на закона, а от друга – с уважението към колегите от един от най-натоварените български съдилища”, каза още Михайлов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.