4297 заявления за гласуване в чужбина са подадени до момента в ЦИК

Към момента чрез интернет страницата на ЦИК са подадени 4297 заявления за гласуване в чужбина, най-много са във Великобритания, Испания и Германия. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на пресконференция.

"Продължава срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната“, добави тя и посочи, че вече е налична функционалността на интернет страницата на ЦИК за извършване на проверка в списъците на избирателите, подкрепящи регистрацията на партия или коалиции.

Нейкова призова гражданите, които установят, че неправилно са използвани техните лични данни, да подадат жалба или сигнал до Комисия за защита на личните данни.

„Ако подадат сигнал в ЦИК ние незабавно го изпращаме на компетентния орган“, допълни тя. По отношение на регистрацията на политически сили за участие в предстоящите парламентарни избори, Нейкова уточни, че се очаква още за две партии и една коалиция да се върне проверката на списъците от ГД ГРАО.

Говорителят на ЦИК припомни, че до 13 февруари е срокът, в който може да се регистрират инициативни комитети за издигане на независими кандидати в съответната РИК.

Коментари

Задължително поле