45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив

Близо 45 000 души от страната и чужбина са посетили мегафорума за селско стопанство, винена и хранителна индустрия от 22 до 26 февруари в Пловдив, отчетоха от Международния панаир в града под тепетата. В сравнение с предишното издание през 2016 г. специалистите сега са били 6 пъти повече, а броят на изложителите е надхвърлил 700 фирми от 33 държави, демонстрирали 56 новости, повечето от които световни и европейски. Така единственото по рода си на Балканите икономическо събитие завърши с рекорд, както и започна, тъй като на старта новите участници бяха 25%.

Фермите стават смарт - е новата тенденция, очертана от предпочитанията на посетителите. Според изложителите значително е нараснал интересът към "умните" технологии и изделия за земеделието и животновъдството, демонстрирани на изложбата "Агра 2017". Фермери от България и съседните балкански държави купуваха предимно трактори, инвентар, семена и овошки, торове и препарати за растителна защита. Още на втория ден много от дебютиращите изложители са сключили сделки за всички машини, които предлагат. Търсени бяха и смартпредложенията като компютъризираните системи за управление на стопанствата, автоматизирани линии за хранене и обслужване на животните, многофункционална техника, последно поколение хибриди и торове, методи и съоръжения за биопроизводство на разни култури, технологии за безорна сеитба и за отглеждане на слънчоглед.

Специалистите от винената и хранителната индустрия също се ориентират към авангардно оборудване за преработка на суровините, даващо им възможност да разширят и подобрят асортимента, бяха категорични изложители, предлагащи иновации в изложенията "Винария" и "Фудтех". Градът на виното и деликатесите бе постоянно препълнен, а при дегустациите бяха използвани 50 000 чаши.

Освен вина от местни сортове предпочитани бяха и типичните нашенски храни и специалитети. Те грабнаха 11 награди в конкурса "Изборът на потребителя" в силна конкуренция с италианските изделия. Фаворити станаха кисело мляко, сирена, телешка пастърма, горноряховски суджук, лютеница, слънчогледова халва, сушени вишни. Призьорите са заложили на качествени суровини, традиционни рецепти и модерни технологии, за да предложат здравословни и вкусни продукти за трапезата на българите, обясниха специалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес