450 евро глоба за нашенка, пътувала гратис в Германия

Жената от Добрич не е перфорирала билети в градския транспорт за 5.10 евро

Добричкият окръжен съд призна финансова санкция, наложена в Германия на нашенка, за това, че през юни 2013 г. два пъти е ползвала обществен транспорт, без да дупчи билета си. Германските власти са счели, че 43-годишната Гюлсевим Д. от Добрич е имала намерение да не заплати разходите по пътуването си и са изчислили, че възникналите от деянието й щети възлизат на 5.10 евро.

По Наказателния кодекс на Германия жената е била осъдена да плати общо 455.50 евро - глоба в размер на 375 евро и 80.50 евро за направените разходи по делото. Финансовата санкция е била наложена с решение на Районен съд Бад Дюркхайм, Германия, от 25 март 2014 година. Производството в Окръжния съд е образувано въз основа на изпратено на 23 ноември т.г. от Федерална служба „Правосъдие” - Бон, удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

Окръжните магистрати прецениха, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената глоба и жената трябва да брои 890.88 лв., равностойни на солената глоба от 455.50 евро, съобщават от пресцентъра на ДОС. Делото е гледано в отсъствието на глобената добричлийка, която не е била открита на адреса си за призоваване, но била представлявана от служебен защитник. Постановеният съдебен акт може да бъде обжалван пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.

Коментари

Задължително поле