4541 кандидат-студенти се пускат в редовната кампания на Пловдивския университет

Пловдивският университет "Паисий Хилендарски"

Общо 4541 души са подали документи за участие в редовната кандидат-студентска кампания на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съобщи заместник-ректорът доц. д-р Мария Стоянова след изтичане на крайния срок.

Тя уточни, че броят записали се е само за специалностите във вуза в Пловдив, а не и за филиалите му, а с оценки от държавни зрелостни изпити кандидатстват 1995 от подалите документи.

Към момента има 164 записани студенти с оценки от предварителните изпити, както и такива, които имат отлични оценки от състезания. От тях 45 души са се записали в бакалавърската програма „софтуерни технологии и дизайн“, 17 – в „софтуерно инженерство“, 18 – в „психология“, и по 7 души в специалностите „българска филология“ и „музика“.

Записването за явяване на изпитите изтече на 28 юни, като е удължен единствено срокът за приемане на документи за кандидатстване с оценка от матура – в бюрата по градове до 5 юли, а в информационния център на ПУ „Паисий Хилендарски“ – от 4 до 7 юли.

Челно място при най-предпочитаните специалности в редовна форма на обучение заема бакалавърската програма по „софтуерни технологии и дизайн“, която е посочена като първо желание от 310 кандидати, борещи се за 90 места. 229 души ще се борят за 90 места в специалността „софтуерно инженерство“, а третата най-желана дисциплина е право, където за 112 места ще спорят 213 кандидат-студенти.

Четвърта в класацията е редовната форма на бакалавърската програма по маркетинг, където конкуренцията е жестока – 174 мераклии за едва 30 места. В топ 10 на желаните специалности следват „психология“, „финанси“, „предучилищна и начална училищна педагогика“, „английска филология“, „мениджмънт на туристическия бизнес“, „приложна лингвистика – английски с втори чужд език“, „счетоводство“, „педагогика на обучението по физическо възпитание“ и „стопанско управление“. Сериозен интерес има и към новоразкритата специалност „Графичен дизайн с реклама” – 51 желаещи ще спорят за 15 места.

Изпитите стартират на 2 юли с този по български език, който по традиция е и най-масов, като участие това лято в ПУ „Паисий Хилендарски” за него са заявили 995 души. Както всяка година изпитът по „Актьорство за драматичен театър“ е насрочен за месец септември. Той включва три кръга в три последователни дни. Тази година датите за явяване са 11 септември за I кръг, 12 септември за II кръг и 13 септември за III кръг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България