45 души загинаха, след като македонски автобус катастрофира и се запали на магистрала "Струма"

Най-малко 45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". Трагичният инцидент е станал край село Боснек около 2.00 часа тази нощ. Сред загиналите са 12 деца.

Пламъците избухнали след удар на превозното средство в мантинелата. 

Общо 53 души са били в автобуса, който е пътувал от Истанбул. Оцелелите в катастрофата са 7. Те са откарани в "Пирогов". По първоначална информация състоянието им е стабилно.

Жертвите са граждани на Северна Македония. Сред тях има и деца. Автобусът е влязъл в страната през граничен пункт "Капитан Андреево". 

Българският премиер Стефан Янев е уведомил колегата си от западната ни съседка Зоран Заев, който се очаква да пристигне в страната ни.

„Това е голяма трагедия. Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”, каза още Заев.

Седемте оцелели от катастрофата - момиче на 17 години и шестима възрастни, са настанени в „Пирогов”. Шестима от тях са в Клиниката по изгаряния, а седмият – в травматологията. Животът им е вън от опасност. Медицинските екипи все още им правят нужните изследвания. Всички те са граждани на Република Северна Македония. В болницата дойдоха представители на македонското посолство. 

Над 50 метра мантинела е скъсал автобусът, обясни кметът на Перник Станислав Владимиров. Причините за трагедията по думите му могат да бъдат много - от мокрото трасе, до невнимание или заспиване на шофьора.„На това трасе често стават инциденти. То е с огромна денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна”, обясни още Владимиров.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6  до пътен възел "Даскалово".

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев делото за тежкия пътен инцидент на АМ „Струма” е възложено на екип от следователи от Националната следствена служба. Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието. На мястото е зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България