На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

46 кокошки в пазарджишко село поразени от Нюкасълска болест

Огнището на псевдочумата се появило на 3 ноември, всички птици в радиус от 3 км вече са ваксинирани

46 кокошки в пазарджишко село поразени от Нюкясълска болест

46 са загробените кокошки в резултат на появата на огнище на Нюкасълска болест (псевдочума) в частно животновъдно стопанствот, намиращо се в пазарджишкото село Синитево, съобщи д-р Петко Митев, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Той уточни, че сигналът за заболелите в двора на селска къща кокошки е получен на 3 ноември. При пристигането на специалистите от ОДБХ-Пазарджик за един-два дни били умрели 13 кокошки, а докато изчаквали резултат от лабораторните изследвания починали още  две. Останалите са умъртвени по хуманен начин и загробени. Вече всички птици, намиращи се в 3-километровата предпазна зона на огнището, са ваксинирани, като в понеделник това бе сторено и в съседното Огняново, след като преди това подобни мерки бяха предприети в Синитево и Мирянци. „Засега в областта няма регистрирани други огнища на Нюкясълска болест, няма и регистрирани случаи на птичи грип. Изпълняват се и предписанията в заповедта на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев за 10-километровата предпазна зона, която е поставена под постоянно наблюдение. Тя включва селата Алеко Константиново, Главиница, Йвайло, Драгор, Мало Конаре, Дебращица, Добровница, Говедаре, Хаджиево, Мокрище в Община Пазарджик, Исперихово, Козарско и Бяга от Община Брацигово и Радилово и Капитан Димитриево От община Пещера”, допълни д-р Петко Митев.

Псевдочума по птиците, известна още като Нюкасълска болест, е остро протичаща заразна болест по кокошките и сродните на тях птици. Причинява се от вирус, който е диференциран от вируса на класическата чума,  и затова болестта е наречена атипична чума (псевдочума). Болестта псевдочума по птиците е широко разпространена в света. У нас в резултат на редовните ваксинации обстановката по отношение на тази болест е спокойна. Вирусът се съхранява във външната среда за дълго време: при ниски температури в замразени органи – над 1 година, в изсушени органи – до 200 дни; в замразено месо- до 287 дни, в яйцата при хладилни условия -до 538 дни. Най-добри дезинфекционни средства са натриевата основа (1-2%), хлорната вар (1-5%), варното мляко (10-20%) и др. При естествени условия се заразяват кокошките и сродните им токачки, пуйки, фазани, яребици и др.. Най-възприемчиви са малките пилета. Водоплаващите птици са устойчиви, но могат да бъдат механически разпространители на болестта псевдочума по птиците. Епизоотологични особености. Източници на инфекцията са болните птици и труповете на умрелите. Вирусът се предава по алиментарен път, чрез храната и водата, замърсени с изпражненията и носните изтечения на болните птици. Болестта псевдочума по птиците се разпространява главно чрез живи и заклани птици, изнесени от заразените стопанства и селища. Чрез замразени птици болестта може да се пренесе на далечни разстояния. Яйцата от заразените птици  не играят роля в епизоотологията на болестта. В условията на практиката има възможност болестта псевдочума по птиците да се пренесе чрез обслужващия персонал, чрез кафези и контейнери за птици, картони за яйца, превозни средства , заразен фураж и някои домашни животни (главно кучета и котки), живеещи на свобода птици (врани, врабчета и др.)

Острата форма на болестта псевдочума по птиците се появява с отказване от храна, омърлушеност, посиняване на гребена, трудно дишане, диария и смърт за 2-3 дни. При младите пилета болестта протича много тежко и бързо (за няколко часа до един ден те умират), с влошено общо състояние и със силна диария (понякога изпражненията са примесени с кръв), а понякога и със смърт, без ясни признаци на заболяване. По-острата форма на болестта псевдочума по птиците се характеризира с много затруднено дишане, с изпъване на главата напред, вдишване с широко отворена човка и издаване на писклив звук. Появяват се и нервни признаци -парализа на краката и крилата, извиване на шията назад, встрани или усукване около надлъжната й ос, въртене в кръг и др.

За предпазване на здравите стопанства от внасяне на болестта птицевъдните ферми трябва да се построяват отдалечено на 1-2 км от другите животновъдни ферми, от пътищата и от частните дворове на населеното място. Възобновяването на стадата трябва да се извършва само с еднодневни пилета, понеже така опасността от внасяне на болестта е най-малка. При поява на болестта псевдочума по птиците се вземат мерки за бързо локализиране и ликвидиране на заразата. Стопанството или селището се поставят под възбрана, забранява се изнасянето на птици, перушина и яйца. В заразения двор болните и здравите птици се унищожават по безкръвен начин и стопаните се обезщетяват. Възприемчивите птици се затварят и се ваксинират.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.