46 000 работници в автомобилния сектор в САЩ започват стачка срещу „Дженеръл Мотърс“

Съюзът на Обединените работници в автомобилната промишленост в САЩ (UAW) започва национална стачка срещу „Дженеръл Мотърс“ в понеделник, като около 46 000 членове няма да отидат на работа, след като преговорите за трудови договор попаднаха в безизходица, предаде БГНЕС.

Стачката, която „Уолстрийт джърнъл“ определи като първото значително спиране на работа в GM от повече от десетилетие, дойде след изтичането на четиригодишния договор на производителя с работници без споразумение за замяна.

Местните лидери на профсъюзите се срещнаха в Детройт “и решиха да стачкуват от полунощ в неделя”, съобщи UAW в своя акаунт в Туитър.

“Това е последното ни средство”, заяви на пресконференция след срещата водещият преговарящ на съюза с GM Тери Дитес. “Ние отстояваме основните права на работещите хора в тази страна”, добави той.

Служители на UAW заявиха, че двете страни остават далеч един от друг в преговорите по договора, като има разногласия относно заплатите, обезщетенията за здравеопазване, статута на временни работници и сигурността на работните места.

Часове преди стачката да започне, американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър: “Отново става дума за „Дженеръл Мотърс“ и United Auto Workers. Съберете се и сключете сделка!”

Последната голяма стачка в GM е през 2007 г., когато 73 000 работници в повече от 89 производствени единици не отидоха на работа два дни.

Коментари

Задължително поле