4790 мигранти вече са подали молби за ново разрешение за пребиваване

Към 1 март в Гърция са подадени 4 790 молби за разрешения за пребиваване по силата на член 193 от Закон 5078/2023, предоставящ нов вид разрешение за пребиваване за работа на граждани на трети страни. Дигиталната платформа за подаване на заявления до Министерството на имиграцията и убежището беше активирана на 9 февруари 2024 г.

От кандидатствалите, 828 мигранти вече са получили „синя карта“ (разрешение за пребиваване), докато 3952 заявления са в процес на разглеждане. За по-малко от месец дигиталната платформа беше посетена от над 10 000 заинтересовани.

Както вече съобщихме, член 193 от Закон 5078/2023 установява нова процедура за предоставяне на разрешение за пребиваване и работа на граждани на трети страни.

За да може да кандидатства за разрешение за пребиваване, чужденецът трябва да има следните предпоставки:
Отговорна декларация от работодателя относно осигуряването на работа на чужденец в Гърция.

Престой в Гърция до 30 ноември 2023 г. без разрешение за пребиваване.

Постоянно пребиваване в Гърция за най-малко три години до 30 ноември 2023 г., което ще трябва да бъде доказано с наличието на идентифициращи и подкрепящи документи.

Паспорт, дори и да е с изтекъл срок.

Липса на причини за нарушаване на обществения ред и обществената безопасност.

Плащане на държавна такса в размер на 300 €.

Желаещите могат да подават своите заявки до 31 декември 2024 г.

Гръцките власти одобриха закон за имиграционния процес и нови условия за получаване на разрешение за пребиваване.

Електронните разрешителни за пребиваване са в сила в страната от януари 2023 г. и съществуването им вече е залегнало в нов закон. Кандидатите получават електронно удостоверение, което е валидно за целия период до вземане на решение за издаване на разрешение за пребиваване.

Желаещите кандидатстват и подновяват документа на уебсайта на Министерството на миграцията и получават потвърждение за своето разрешение за пребиваване по имейл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа