Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

485 обвинения за корупция е внесла прокуратурата за година

485 обвинения за корупция е внесла прокуратурата през 2015 година. Това става ясно от доклад “Граждански мониторинг на дела срещу магистрати” на Института за модерна политика.

Информацията е от обобщени данни за разследвания и съдебни дела по корупционни престъпления в периода 2013 – 2015 г.

От доклада става ясно още, че през 2014 г. са внесени 444 прокурорски акта срещу 536 лица. През 2013 г. внесените в съда прокурорски актове са 168 срещу 241 лица.

Образувани досъдебни производства срещу магистрати през 2013 година няма, през 2014 те са 15 на брой, през 2015 – 22 досъдебни производства. През 2016 година в периода януари – април в Специализирано звено “Антикорупция” при СГП са образувани 13 досъдебни производства срещу магистрати.

През 2015 г. са приключени 1 573 досъдебни производства, от които 214 спрени и 778 прекратени.

В съда са внесени 485 прокурорски актове срещу 613 лица. Осъдени с влязла в сила присъда са 312 лица, а оправданите са 79.

Най-много досъдебни производства за корупционни престъпления са образувани в района на градската и районните прокуратури в София – съответно 26,6 % (790) от общо наблюдаваните във всички прокуратури и 18,1 % от новообразуваните, което се дължи най-вече на специфичната компетентност на Софийската градска прокуратура по делата срещу лица с имунитет, членове на Министерския съвет и магистрати, отбелязват в доклада.

 

Необходими са промени в Наказателно-процесуалния кодекс за ограничаване ненужния формализъм на съдилищата без да се отслабват гаранциите за правата на участниците в наказателното производство. Това е една от основните препоръки от гражданския мониторинг „Дела за корупция в съдебната власт“, осъществен от Юридическия екип на Института за модерна политика (ИМП), съобщават от пресофиса на института.

В доклада се посочва, че в съдебната фаза ефективността се занижава значително поради ненужен и прекомeрен формализъм. Този проблем беше отбелязан в критичен план и в Независимия анализ на прокуратурата, извършен от европейски прокурори, така и в доклада на ЕК занапредъка на България по Механизмa за сътрудничество и проверка от януари 2017 г. В доклада на ИМП са посочени конкретни примери от дела, чието развитие създава впечатление за „съдийски чадър“ върху магистрати – напр. делата срещу видинската съдийка Анелия Рашева, съдията от Районен съд-Раднево Евелин Драганов, следователката от Варна Илияна Асенова и др.

През последните месеци има значително активизиране на дейността на органите на досъдебното производство, се констатира в доклада от гражданския мониторинг. Нараства и броят на делата за корупция срещу магистрати (съдии, прокурори, следователи), което е индикация, че е налице системен подход в антикорупционните усилия, а не кампанийно фокусиране само върху изпълнителната и местната власт.

В доклада е направено сравнение на данните за образувани досъдебни производства срещу магистрати в периода 2013-2016 г. Прави впечатление, че през 2013 г. няма образувани досъдебни производства срещу магистрати, разследващи органи, служители от МВР и ДАНС. През 2014 г. в Софийска градска прокуратура са образувани 15 досъдебни производства срещу магистрати. През 2015 г. в Софийската градска прокуратура са образувани 22 досъдебни производства срещу магистрати, а през първите месеци на 2016 г. – 13 производства.

Общият брой на внесените обвинителни актове в съда за корупционни престъпления нараства значително от 168 през 2013 г. на 485 през 2015 г.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.