11 души бяха ранени при стрелба в кафене в Одрин

Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА) Идеята била замислена още от фараоните

България с исторически успех над Чехия

Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Министър Ангелкова в Кайро: Обмяната на опит и добри практики в сферата на дигитализацията ще допринесе за устойчивото развитие на туризма

Папата нахрани 1500 бедни и нуждаещи се

Трето наводнение за седмица във Венеция

Нови 8 метроспирки готови през декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 ноември 2019

Кажете и за осъдените, протестирали срещу Гешев

Вълчица бежанка падна от куршум край Чипровци

Сорос обеща 750 млн. евро на Централноевропейския университет

Плевенско и Ловешко са заплашени от трайно безводие

485 обвинения за корупция е внесла прокуратурата за година

485 обвинения за корупция е внесла прокуратурата през 2015 година. Това става ясно от доклад „Граждански мониторинг на дела срещу магистрати“ на Института за модерна политика.

Информацията е от обобщени данни за разследвания и съдебни дела по корупционни престъпления в периода 2013 – 2015 г.

От доклада става ясно още, че през 2014 г. са внесени 444 прокурорски акта срещу 536 лица. През 2013 г. внесените в съда прокурорски актове са 168 срещу 241 лица.

Образувани досъдебни производства срещу магистрати през 2013 година няма, през 2014 те са 15 на брой, през 2015 – 22 досъдебни производства. През 2016 година в периода януари – април в Специализирано звено „Антикорупция“ при СГП са образувани 13 досъдебни производства срещу магистрати.

През 2015 г. са приключени 1 573 досъдебни производства, от които 214 спрени и 778 прекратени.

В съда са внесени 485 прокурорски актове срещу 613 лица. Осъдени с влязла в сила присъда са 312 лица, а оправданите са 79.

Най-много досъдебни производства за корупционни престъпления са образувани в района на градската и районните прокуратури в София – съответно 26,6 % (790) от общо наблюдаваните във всички прокуратури и 18,1 % от новообразуваните, което се дължи най-вече на специфичната компетентност на Софийската градска прокуратура по делата срещу лица с имунитет, членове на Министерския съвет и магистрати, отбелязват в доклада.

 

Необходими са промени в Наказателно-процесуалния кодекс за ограничаване ненужния формализъм на съдилищата без да се отслабват гаранциите за правата на участниците в наказателното производство. Това е една от основните препоръки от гражданския мониторинг „Дела за корупция в съдебната власт“, осъществен от Юридическия екип на Института за модерна политика (ИМП), съобщават от пресофиса на института.

В доклада се посочва, че в съдебната фаза ефективността се занижава значително поради ненужен и прекомeрен формализъм. Този проблем беше отбелязан в критичен план и в Независимия анализ на прокуратурата, извършен от европейски прокурори, така и в доклада на ЕК занапредъка на България по Механизмa за сътрудничество и проверка от януари 2017 г. В доклада на ИМП са посочени конкретни примери от дела, чието развитие създава впечатление за „съдийски чадър“ върху магистрати – напр. делата срещу видинската съдийка Анелия Рашева, съдията от Районен съд-Раднево Евелин Драганов, следователката от Варна Илияна Асенова и др.

През последните месеци има значително активизиране на дейността на органите на досъдебното производство, се констатира в доклада от гражданския мониторинг. Нараства и броят на делата за корупция срещу магистрати (съдии, прокурори, следователи), което е индикация, че е налице системен подход в антикорупционните усилия, а не кампанийно фокусиране само върху изпълнителната и местната власт.

В доклада е направено сравнение на данните за образувани досъдебни производства срещу магистрати в периода 2013-2016 г. Прави впечатление, че през 2013 г. няма образувани досъдебни производства срещу магистрати, разследващи органи, служители от МВР и ДАНС. През 2014 г. в Софийска градска прокуратура са образувани 15 досъдебни производства срещу магистрати. През 2015 г. в Софийската градска прокуратура са образувани 22 досъдебни производства срещу магистрати, а през първите месеци на 2016 г. – 13 производства.

Общият брой на внесените обвинителни актове в съда за корупционни престъпления нараства значително от 168 през 2013 г. на 485 през 2015 г.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.