Мартин Маринов е най-възрастният гребец в историята на Игрите

Един от най-колоритните състезатели на тазгодишната олимпиада в Рио де Жанейро е българин. Той обаче не играе за България. В миналото си има два олимпийски медала за България като състезател и много повече като треньор на австралийския национален отбор по кану.  А в настоящето се състезава в редициите на австралийския отбор по кану-каяк и е треньор на националния отбор на Китай. Той е Мартин Маринов – най-възрастният състезател с кану в историята на олимпийските игри и първият "Мистър България".

Игрите в Рио са неговата 5-а Олимпиада като състезател, 7-а като състезател и треньор. Той е почти на 49 години - с 29 години по възрастен от най-младият си съотборник в националния отбор на Австралия по кану-каяк. Първоначалният план е Мартин да замине за Рио като треньор на Китай, но на шега той печели квота за Австралия като състезател. Успява да го стори само с 6 месеца подготовка, въпреки че не е тренирал повече от 10 години.

При последния спринт на едноместно кану 1000 метра, Мартин финишира 5 секунди след българския състезател Ангел Кодинов, който е с 31 години по млад от него.

"Българкото момче е на 19 години. Интересното е, че с баща му и майка му сме гребали заедно", отбелязва Мартин.

В миналото той печели 5 титли от световни игри и два бронзови медала на олимпийски игри за България – в Сеул през 1988 и 1992 в Барселона.

Българският Шварценегер, както шеговито го наричат неговите съотборници заради приликата с холивудската звезда, печели още една титла на младини – "Мистър България" през 1993 година.

Разкъсван между  три континента – Европа, Азия и Австралия, години наред Мартин успява да се задържи на върха. А зад него винаги стои най-важното - неговото семейство.

Коментари

Задължително поле