495 варненци ще ползват патронажна грижа

495 варненци над 65 г., с увреждания, хронични заболявания и нужда от наблюдение, както и претърпели хирургични интервенции ще ползват безплатно патронажна грижа от март догодина в рамките на нов социален проект. Той е финансиран по ОП "Развитие на човешките ресурси" и с реализацията му община Варна ще стане водеща в страната по брой потребители на този тип услуга, заяви кметът на града Иван Портних.

Включените в проекта ще получават почасова помощ за пазаруване, поддържане на хигиената у дома, посещение на лекар и други услуги по индивидуален план. Медицински сестри ще им мерят кръвното и кръвната захар, ще им правят превръзки, домашна рехабилитация. Предвидени са и консултации със социални работници и психолози.

Състоянието на потребителите ще се следи ежемесечно. Всеки от тях ще има здравен картон у дома, в който ще се вписват всички предоставени здравни и социални услуги. Основната цел е подобряване на качеството на живот и превенция на социалната изолация на възрастните хора и тези с увреждания, посочи ръководителят на проекта Янислава Шопова. Тя допълни, че предстои да се избере външен доставчик на услугата и да се закупят два автомобила. Проектът е на стойност 1 110 795 лв., а срокът му е двугодишен. След това общината ще търси държавно финансиране за продължаване на дейността.

"През последните месеци подписахме договорите за още два важни проекта - за изграждане на центрове за грижа за лица с различни форми на деменция и за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания. Община Варна предоставя 59 социални услуги. Сред тях е и транспортът на хората с увреждания с 8 микробуса, които се ползват от около 1000 души дневно", обобщи кметът Иван Портних.

Коментари

Задължително поле