Майка бие 3-годишните си близначета, чиния от стената ударила едното

Лекар отстрани безкръвно 4 кг тумор в Бургас

Разследват опит за палеж на кола в Разград Три автомобила са пострадали при палеж и вандалства в района

Съдят неправоспособен шофьор за подкуп на полицаи

Себастиан Курц идва в София на 15 март

Каракачанов: За да можем ефективно да използваме армията при кризи, трябва да сме я подготвили и осигурили

Руският гражданин Жерар Депардийо иска да се мести в Алжир

Възстановена е работата на граничните пунктове Те останаха затворени близо час

В Турция са издадени заповеди за арести на 170 военни

Делио Роси претърпя операция

Шумен с изложба за спасението на българските евреи

Верижна катастрофа със 7 коли и багер задръсти булевард във Варна (СНИМКА)

Фонтани и шевици край Съдебната плата в Шумен

Moщностите на АЕЦ „Белене“ ще „натоварят“ енергийната ни система

Валидираха пощенска марка “София – Европейска столица на спорта 2018” (СНИМКИ)

5 български региона са сред 6-те най-бедни в ЕС

Пет от 6-те български региона са сред последните по богатство в Европейския съюз, става ясно от третото издание на индекса за регионална конкурентоспособност за 263-те региона на ЕС, който беше публикуван от Европейската комисия днес.

Северозападен регион остава и през 2016 г. на последното 263-то място в класацията по БВП на глава от населението, следван от Южен централен регион и Северен-централен.

На 260-то място е класиран Североизточният регион в Румъния, а след него българските Североизточен и Югоизточен региони.

Традиционно по-добро място в класацията заема Югозападен регион, който е класиран на 187-мо място, като с това го изравнява с показателите на централноевропейските региони.

А анализа авторите на доклада посочват, че България е сред страните с най-голяма пропаст в доходите между столицата и останалите части на страната, наред с още 4 държави: Гърция, Франция, Словакия и Румъния.

Инденсът за регионална конкурентоспособност показва способността на даден регион да предложи привлекателна и устойчива среда за предприятията и местните жители.

Новото в изданието за 2016 г. е интерактивният интернет инструмент, който дава възможност за по-подробен анализ и сравнение на всеки регион, или с друг с подобно БВП на глава от населението, или с всички региони на ЕС. Ползвателите вече могат лесно да видят резултатите на своя регион по отношение на иновациите, управлението, транспорта, цифровата инфраструктура, здравеопазването и човешкия капитал.

Индексът RCI се състои от 11 показателя, представящи различни аспекти на конкурентоспособността. Чрез тези показатели индексът оценява силните и слабите страни на даден регион.

Те се класифицират в три групи: основни показатели, ефективност и иновации. Групата на основните показатели включва пет категории: 1) Институции; 2) Макроикономическа стабилност; 3) Инфраструктура; 4) Здравеопазване и 5) Основно образование. Те представляват основните ключови двигатели за всяка една икономика

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Браво бе смешници, защо триете коментари, които доказват, че лъжете

 2. Ако НСИ отчиташе рално къде се произвежда БВП София щеше да е далеч по-надолу. Всичко е на хартия. Справка Лукойл, Карлсцерг и др. Централа и отчитане в София, но реален продукт в други региони. На хартия София е по-велика от Париж, но реалността е друга.

 3. Любопитен съм какви ли са били цифрите през 89-та… Преди демократът луканов да изнесе 500 000 000 долара във виена.

 4. Завчера гледам трима сигани заклещили едно тролче-шорошче в задния двор и го връткат яко. Тоо квичи, вие, пищи , но те го налегнали и маат с патлаците , отлево, отдесно, отзад, отсекъде.
  Мислех да им се скарам, но после се отказах, то грант да вземеш е лесно, но да го отработиш си е на твой риск.
  Затова предлагам на тролчетата тук, да пишат на дедо сорос да праща повече пари, та да има за лечение на другарчето им.

  1. Ти се обърни към психиатър. Тези сексуални фантазии често ли ти се случват? Това може да е признак на скрит хомосексуализъм, комбиниран със склонност към агресия. В детството да не си малтретиран?

  1. При това тия, които са по-близо до Африка са по-добре от тези, които са по-близо до Русия.

 5. Краде парцала Борисов, не си полюва, краде за да има за него и шефовете му от ЕК и САЩ.Краде от народа, за да има за него и за шефовете му. Българския народ го ограбват прасетата от свинефермата герб и началниците им фашисти и ционистки свине. Юнкер и Меркел за това потупват парцала Борисов по рамото, защото той налива откраднати от българския народ пари в техните тайни сметки.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.