5 г. затвор заплашват над 130 нарушители на карантина

Полицейски патрули проверяват адресите, декларирани от връщащите се от рискови страни чужбина нашенци, които трябва да останат под карантина.

България още не е поискала временно изключение от Европейската конвенция за правата на човека

Глобите стигат до 50 000 лв.

Суровите присъди от 5 години затвор заплашват вече над 130 нарушители на задължителната карантина и броят им непрекъснато се увеличава, научи “Труд”.

Само във вторник в страната са образувани повече от 10 досъдебни производства и полицейски преписки по сигнали, че завърнали се от чужбина не спазват задължителни предписания от РЗИ да останат 14 дни на домашни си адрес. Патрули в цялата страна проверяват вече близо 10 000 адреса и докладват на прокуратурата, ако поставеният в изолация не бъде открит.

Както писа “Труд”, в момента е в сила текстът на алинея 2 от член 355 от Наказателния кодекс. Там е записано, че всеки, който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората и ако деянието му е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, той се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 хиляди лева.

В понеделник по заповед на главният прокурор Иван Гешев апелативните прокуратури в страната взеха на специален отчет над 120 дела, водени за престъпления по чл. 355, ал.2 от НК.

Карантината и забраните за свободно придвижване на хора между областни градове, или само от чертите на един град са мерки, допустими от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКЗПЧ), когато става дума за опазване на човешкото здраве. Въпреки това 8 държави от ЕС до вчера бяха поискали дерогация от Съвета на Европа - временно изключение от ЕКЗПЧ, за периода, докато са обявили извънредно положение заради COVID-19.

Правосъдният министър Данаил Кирилов е изпратил писмо до Външно министерство, което трябва да реши дали да поиска дерогация на ЕКЗПЧ и на кои точно права. Вчера бе обнародван в “Държавен вестник” законът за извънредното положение и се очаква след няколко дни МВнР да е готово с проект на подобен документ.

Правосъдният министър Данаил Кирилов:

“Както вече неведнъж казах, България ще иска дерогация само на неосновни права от ЕСПЧ. Ако някой е останал с впечатление, че нотификацията (уведомлението - б. р.) на генералния секретар на Съвета на Европа прегражда изцяло правото на жалба на българските граждани пред Европейския съд, то е погрешно. Аз съм подписал писмо до министъра на външните работи и вицепремиер госпожа Захариева и е изцяло в нейната компетентност как ще се реши въпросът.”

Външният министър Екатерина Захариева:

България още не е поискала временно изключение от ЕКЗПЧ. Дерогация може да се случи само след анализ на обнародвания вече Закон за извънредното положение и само до 13 април. Искам да успокоя хората, че всичко ще бъде внимателно премислено. Анализът кои мерки в извънредния закон засягат защитени права вече се прави. Това не означава, че държавата не е длъжна да пази правата на гражданите.

Велико Търново

Спецнадзор за 25 разследвания

Апелативната прокуратура във Велико Търново взе на специален надзор 25 досъдебни производства, свързани с извънредното положение. 24 от разследванията са срещу хора, поставени под карантина, които не са изпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиванe. Едното досъдебно производство е срещу търговци за опит за продажба на 610 литра антибактериален дезинфектант за ръце в Ловеч, който не отговаря на изискванията.

Благоевград

Младеж се върнал от Англия и излязъл на разходка

Трима души в Благоевградско са нарушили карантината през последното денонощие и с предишните случаи делата стават общо осем. Те също са взети под специален надзор от Апелативната прокуратура в София. От РЗИ-Благоевград обясниха, че през последната седмица в региона се прибират средно по 100 души на ден от чужбина, които трябва да стоят изолирани в дома си поне две седмици.

Монтана

Изолиран във Вършец открит в София

Петима души от Монтанско са спипани от полицията да нарушават наложената карантина и срещу тях са образувани досъдебни производства. Единият от тях е 49-годишен жител на Вършец, който при проверка на униформените не е открит на адреса, а се оказало, че се намира в София. Друг 42-годишен жител на Лом, поставен под карантина, вместо да е у дома си, бил в къща в село Якимово.

Сливен

198 адреса проверени за денонощие

Още двама души, мъже от Сливен и сливенското село Селиминово, са нарушили задължителната домашна карантина. При полицейски проверки те не са били открити на домашните им адреси и срещу тях са заведени досъдебни производства. Служителите на ОД на МВР-Сливен са извършили 198 проверки на хора под карантина за последното денонощие.

Шумен

Мъж под карантина отишъл на гости

Полицаи от Районното управление в Каолиново, Шуменско, установиха мъж, който не спазил наложена карантина. След като се върнал от рискова страна, той е установен да гостува в къща на друг адрес, различен от декларирания. Това е 10-ти официално оповестен заловен от здравните власти и полицията в Шуменска област.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България