5 милиона лева искат близки на жертвите в Охридското езеро

Кърабът “Илинден” беше изваден 2 седмици след потъването му.

Представител на фирмата издали сертификат на кораба “Илинден” след потъването му

На борда нямало спасителни пояси

Пет милиона лева обезщетение могат да получат наследниците на загиналите 15 българи от кораба “Илинден” в Охридското езеро преди 11 години, ако Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Софийския апелативен съд. Заседанието по делото, което се води срещу немската компания “Германишер Лойд”, е насрочено за утре и от Търговското отделение ВКС.
Според иска фирмата е сертифицирала опасен и негоден плавателен съд. Направената съдебно-техническа експертиза доказала, че представителят на “Германишер лойд” - хърватинът Бранко Баич, е издал документ за оглед на корабчето със задна дата - след потъването му, за да замете следите. “Илинден” получил лиценз да плава, въпреки че не отговарял на елементарни изисквания за безопасност. Той дори нямал спасителна лодка и пояси за туристите.

Трагедията се разигра в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда на кораба имаше над 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. “Илинден” пътувал за манастира “Свети Наум” на югозападния край на езерото. Преобърнал се е на около 200 до 300 м от брега. “Илинден” беше изваден 2 седмици след потъването му. Македонски съд даде смешно малка присъда на Бранко Баич от 1 г. затвор. Същото минимално наказание получи и капитанът на кораба Сотир Филевски, който качил 55 туристи на борда, вместо разрешените 43. При качването никой не предупредил туристите къде да сядат, как да се разпределят и дали могат да се разхождат. Много от тях били на панорамната палуба и насядали по масите, защото пейките били заети. Прекомерният брой на хора в задната част на кораба довел до скъсване на въже в системата за управление, корабът се е наклонил надясно, навлязла е вода и той е потънал.

“Илинден” е произведен през 1923 г. като военен катер, но е използван за разходки на туристи в Охридското езеро. 8 от загиналите българи са от село Антон, 4 - от Пирдоп и по един от селата Челопеч, Марково и Рибарица. Близките им ще бъдат в съдебната зала с надеждата, че върховният български съд ще потвърди правото им на обезщетение от немската фирма.

Коментари

Задължително поле