$5 млн. за 8 състезания по CS:GO догодина

Пандемията от коронавирус засегна и електронните спортове. Новият сезон в глобалната верига ESL CS:GO 2021 ще се подчини на редица противоепидемични мерки, така че ще е значително по-облекчен в сравнение с предишни години. Този път кръговете на лигата ще са само 8, след като бяха 10 миналата година.

Стартът е на 16-28 януари в Катовице (Полша), където е и едно от двете премиум събития с награден фонд от по 1 милион долара. Другото такова е в Кьолн (Германия) на 6-18 юли. Ще има и два кръга в Малта и едно в Австралия, а останалите домакинства още не са определени, но е ясно, че ще има състезания в Европа, Северна Америка и Азия.

Общият награден фонд на веригата е 5 милиона долара, а освен вируса, сред причините за облекчаването на състезателния календар е и стремежът да не бъдат претоварвани професионалните геймъри. В последните години се натрупаха доста примери за състезатели страдащи от психически и дори физически увреждания, свързани с непрекъснатите тренировки и състезания. Догодина кръговете от лигата няма да са толкова често един след друг, което ще разтовари играчите от стреса от непрекъснатите пътувания. Различната стойност на турнирите пък позволява на отборите да изградят собствена стратегия на кои от тях да участват с първия си състав и на кои да дадат почивка на основните състезатели. ESL дори ще предлага професионална помощ на геймърите, за да се справят бърнаута, а също и с изискванията на властите на различните страни срещу Covid-19.

Според шефовете на лигата обаче това няма да лиши феновете от зрелищата, на които са свикнали. Дори напротив – намаляването на броя състезания ще позволи на звездите на CS:GO да увеличат приноса си в онлайн стрийминга, тактическите анализи, да са герои на интервюта и фийчъри, които помагат за повишаването на популярността на спорта. А повечето от тези неща състезателите ще могат да вършат от домовете си, което ще намали необходимостта от междуконтинентални полети в условията на пандемия.

Коментари

Задължително поле