5 храни и напитки, забранени в жегите

В горещините тялото ни работи под стрес и трябва да му помогнем. Можем да направим това, като променим диетата си. Какви храни трябва да избягваме в жегите? Най-важното правило е да приемаме достатъчно течности. Компоти, сокове, плодови напитки, обикновена вода - средно трябва да пием 5% от телесното си тегло. Но за хората със сърдечни проблеми количеството течност в жегите трябва да се изчисли от техния кардиолог. Защото за тях прекомерното количество течност е изпълнено с голямо натоварване на сърдечно-съдовата система. Друго основно правило е да се откажат от трудносмилаемите храни и тези, които сгъстяват кръвта. И така, "черният списък" - какво да не ядем в жегата.

Свинско, говеждо, агнешко - всяко друго месо освен птиче трябва да бъде изключено от менюто ни. Защото то, усвоявайки се дълго време, кара тялото да произвежда енергия. И така, ние се „загряваме“ отвътре.

Хляб и други зърнени продукти. Съдържащият се в тях глутен насърчава слепването на червените кръвни клетки, което означава, че прави кръвта ни по-гъста. В жегата тя и без това е гъста.

Захарни изделия. Имат същия "сгъстяващ" ефект. Освен това десертите със сметана и крем се развалят много бързо в жегите. Те лесно причиняват и хранителни отравяния.

Кафе и други кофеинови продукти. Кофеинът стимулира умореното ни тяло, кара сърцето да бие по-бързо, кръвта да тече по-бързо. Но по време на горещините подобно разтърсване предизвиква сърдечно-съдови проблеми. Умореното сърце има нужда от почивка, а не от дрога.

Алкохол. Също така е стимулант. Освен това, поради съдържанието на калории, той кара тялото да произвежда повече енергия, като ни „затопля“.

Какво можем да хапваме

Лека растителна храна. Природата ни помага в това с изобилието си от плодове и зеленчуци. Но не забравяйте за протеините от животински произход. Те са необходими на нашите клетки за „ремонт“ и „изграждане“. Може да се набавят от яйца и млечни продукти. Просто не бива да са много мазни. Заквасена сметана, твърдо сирене с висок процент съдържание на мазнини също допринасят за образуването на кръвни съсиреци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл