Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

5 600 тона приказки от пясък

Тази година става на 10. Пясъчният фестивал на Бургас празнува юбилей с темата “Пясъчни приказки”. Новото издание ще е ретроспекция- поглед към досегашните, които му донесоха слава и 713 000 посетители за всичките девет години. Като всяко лято, броят на желаещите да видят странните, импозантни, прелестни фигури от пясък расте. Увеличава се и количеството пясък всяка година, за всяка нова тема. Миналата е било 5 500 тона, а за тази, както подобава за юбилей, са подготвени със 100 тона повече.

За посетителите, фестивалът е шеметно удоволствие. За участниците в него- също. Общината в Бургас от самото начало е решила той да няма конкурсен характер. И точно това е дало старт на уникални групови проекти. Пясъчните скулптори работят заедно, в приятелска атмосфера, която ражда нови и нови идеи. Любопитен факт е, че през последните години за декориране се използва и нашият черен пясък от Бургаския залив. Иначе другият идва от кариерите и е примесен с малък процент глина.

Автори от цял свят

Участниците, които ще ваят “Пясъчни приказки”, са 21 скулптори. От тях 11 са българи, а останалите идват буквално от цял свят. През годините е имало автори от далечните Индонезия и Австралия. Повече от 170 композиции са създадени от родни скулптори и колегите им от Португалия,Турция, Русия, Словакия, Белгия, Италия, Латвия, Норвегия.- “Все светила в пясъчното изкуство”, обяснява Димитър Маджаров, директор на общинското предприятие “Летен театър, фестивали и концерти”.

Наскоро той обяви още една новина: Пясъчните фигури (заедно с друг морски фестивал “Джаз в Бургас), попадат в общоевропейския събитиен календар на Европейската фестивална асоциация. Те са удостоени със Знака за европейски фестивал за периода 2017-2018.

За отличаването им е било необходимо преминаването на няколко етапа и оценяване от професионална комисия. “Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” (EFFE) е етикет и международно признание.
Темите на изданията са различни. За организаторите това е работа през цялата година. Няма и минута спокойствие- още от февруари започва работата по подбор на темата и комуникацията с авторите. През април стартира самата подготовка на терен.

Детската приказна кинотема е номер 1

Закупува се пясък /все повече и повече всяка година/ и започва градежа на Пясъчния град. Не е лесно да се съчетаят вкусовете на възрастни и деца. Но най- предпочитаните фигури безспорно са на детска приказна кинотема.

През 2016- та темата бе “Киногерои”, през 2015- та: “На сафари с фотоапарат”.

Тогава край морето, в пясъчния град, изникнаха животни от саваната и джунглата, атмосферата бе наистина невероятна, спомнят си организаторите. През 2013- та бе ред на “Алея на славата”. Тогава от пясък авторите пресъздадоха популярни личности, които са дали своя принос за човешкия прогрес. Появиха се Айнщайн, Павароти, Тесла…Може би мнозина вече са забравили, че първата тема на фестивала бе “Карнавал”.

Вдъхването на живот в една пясъчна фигура е изкуство- това стана ясно още тогава, през 2008- ма. Изработени бяха общо 16 фигури, с височина 4 метра, а една ги надмина двойно с импозантните си 8 метра.

Запазени за поколенията

Пясъчните фигури от “На сафари с фотоапарат”, са запазени за поколенията. Това става, след като е изработен специален макет, направен в Холандия чрез комбинация от най-съвременни технологии като 3D сканиране, 3D принтиране и 3D моделиране в съчетание с конвенционални техники. 3D макети са направени и година по- късно- и на “Кино герои”.
До юбилея има още месец, но вече започна подготовката. В момента екипът, работещ на терен пресява пясъка, от който ще бъдат изваяни фигурите.

Времето е спряло

Мястото на Десетия Пясъчен фестивал е известно- на метри от морето, до Конната база, в прохладната Морска градина на Бургас, която в тази си част се е ширнала просторна и с мнго зеленина. Така че посетителите да се концентрират върху приказките и скулптурите, съградени от пясък, които ще ги върнат в съкровенното им детство, където времето е спряло и всичко е весело и безгрижно.
Фестивалът започва в началото на юли.

Огромна торта в центъра на рождения ден

Скулпторът Атанас Стоянов е бургазлия, участва неизменно във всяко издание на Пясъчния фестивал Той е преподавател по рисуване в бургаското училище “Св.св.Кирил и Методий”. Споделя, че няма любима скулптора, която е ваял по различните теми, защото всички са интересни и уникални, но разкрива интересна подробност. Той и колегата му Любо Коцев ще изваят огромна торта от пясък. Бива ли рожден ден без торта? А гази е замислена да е прекрасна с числото десет по средата и самата тя ще е в центъра на рождения ден. В центъра на Пясъчния град.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. 数据采集方法听到过这名字鼎鼎大名的。世上没有简单得来的名气。想知道吗,成为精英,并非偶然。

  #1
  优秀。
  人民的对象是一种过错,婆娑世界却是渺茫的。等闲之辈多数情况是绝境逢生。永远不存在轻易而举得到。但是人一定吃嗟来之食。态度:人的命运之苦

  58同城数据采集

  大兄弟,做个网站,狼奔豕突,对你正是互联网是牢不可破,完全不可突破。不过,实际情况是完全相反,网上是处处金山,不过你视若无睹,而错失良机。你就懂个微信,却碰鼻。要得一掷千金的财富,你得有洞若观火,别把金沙当河沙。

  你追求的正在这儿。

  58同城数据采集

 2. 最牛b邮件群发软件?找老杨好啦.七年工作于邮箱提供,品质卓越。

  网易邮箱数据泄露报道不实

  激动人心
  真值得。
  同学们的观念存在方向性颠倒,婆娑世界却是前路漫漫的。谁通常是先苦后甜。怎么可能捡来的得到。不过人却想想轻易而举。哲学:世界是残酷的

  即会花钱又会挣钱,是最幸福的人。

  超级邮件群发机下载

  外贸邮件群发器有曾听过?知道这名字?听过这名字名声大得很。名气不是白得来的。你想知道,杰出,并非一蹴而就。

  电子邮件营销对于企业的影响

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.