50-годишна история Рецитаторски конкурс за унгарска и българска литература превключва онлайн

Изпълнителите ще си поделят 8 500 лв. награден фонд

ХХVII-то издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който се провежда в Шумен от 1969 г. през две години, ще се състои онлайн заради въведеното извънредно положение, съобщават от общината. Според новия формат желаещите участниците трябва да заснемат своя рецитал под формата на видеоклип и да го изпратят на имейл адрес konkurs.shumen@gmail.com до 30 април включително. В конкурса могат да се включат ученици, непрофесионалисти, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, които според регламента се разпределят в пет възрастови групи.

Видеоклиповете трябва да бъдат нередактирана версия, без монтаж, максималната дължина да е до 10 минути. Организаторите поставят условие и максимално добро качество - звук и картина.

Видеоклиповете ще бъдат качвани в канала на конкурса в youtube – Рецитаторски конкурс – Шумен.

Онлайн формата няма да попречи на журито с председател проф. Здравко Митков и членове доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова да изберат най-добрите. Наградният фонд е в размер на 8 500 лв. За всички победители са предвидени парични награди, а голямата награда от конкурса за изключително художествено изпълнение "Владимир Трандафилов" е на стойност 1000 лв.

Тазгодишното издание е посветено на 100 години от началото на българо-унгарските дипломатически отношения, на 120 години от рождението на унгарския писател Шандор Мараи и на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов.

Огранизатори са Община Шумен и Унгарският културен институт при Посолството на Унгария в София. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата, с подкрепата на Националния фонд „Култура“ на Унгария и Община Дебрецен, творчески, образователни институции, спонсори, семейство Поповски и къща-музей в Шумен „Лайош Кошут“.

Коментари

Задължително поле