Трима загинали в Холандия и един в Белгия заради ураганни ветрове

Апелативният съд в Търново насрочи дело срещу полицейски шеф разгласил държавна тайна Ваньо Димитров осъден на първа инстанция за чадър над наркогрупа

Статистиката: Загуба с 0:3 означава провал в първенството

Тръмп: Мексико ще плати пряко или непряко за стената по южната граница

Арнаудова: Над 500 лица не изтърпяват наказанията си „лишаване от свобода“ или „доживотен затвор“

Младежи биха автобусен шофьор заради забележка

Брижит Бардо окачестви като лицемерни твърденията на някои актриси за сексуални посегателства

Ангелкова пред National Geographic: България е с потенциал за СПА столица на Европа, европредседателството е шансът ни да я покажем

Украински моряци бедстват на кораб без храна и заплати

Рецидивист в домашен отпуск се гаври с пенсионерка

Национал на Нигерия в „Локо“ (Пд)

22-годишен преби до безсъзнание момичето, с което живее

Няма основания за грипна ваканция във Велико Търново

Георги Гатев остава без достъп до секретна информация

50 експерти дискутират в Елена развитието на културния и религиозен туризъм

unnamed-1Третата национална конференция по културен и религиозен туризъм с основна тема „Опознай културното наследство на България“ се провежда в Елена. Във форума участват близо 50 експерти от министерства, общини, музеи и в туристическия бранш. Тридневната проява се организира от Програмата „България ви очаква“ с директор Весела Цолова със съдействието на Министерството на културата, Община Елена, Комисията за защита на потребителите, Великотърновския университет и Музея на Възраждането в Елена.

„За първи път националната конференция се провежда извън столицата и община Елена благодари за оказаното доверие. Културният и религиозният туризъм са важна част от нашия туристически продукт и има какво да покажем на своите гости. Тук ще усетите неповторимата атмосфера на един град богат с култура, духовни ценности и неповторима природа. Разказвайте за хубостите и гостоприемството на Елена и доведете нови приятели тук“, заяви пред участниците в конференцията нейният домакин и кмет на Елена инж. Дилян Млъзев.
Поздравителен адрес до организаторите и участниците във форума изпрати зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която високо оценява усилията им да бъдат обменени мнения и добри практики между доказали се професионалисти в сферата на туризма и опазването на културното наследство. Първата сесия на конференцията започна с представянето от експерта в МК Атанас Манолов на програма „Предприемачество в областта на културата, културното наследство и културното сътрудничество, финансирана от финансовия механизъм на ЕПП за периода 2014-2020 г. За новите предизвикателства пред обучението по културен туризъм във ВТУ говори зам.деканът на Историческия факултет доц. д-р Димитър Симеонов, а за подкрепата за регионалния туризъм по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 Тоня Сакарова от МРРБ.
След сесията община Елена организира дегустация на местни вина и деликатеси с любезното съдействие на винарната в Марян, Владислав Велев, БиСиСи „Хандел“ и комбинат „Горски свят“.
В петък дискусията продължи с представяне на политики за обучение и заетост, насочени към туристическия бранш, запознаване с духовните туристически обекти в Еленския балкан и възможностите на община Костенец като история, традиции и релакс. Обсъдени бяха качеството на предлагането на туристическите услуги. За участниците в конференцията домакините са организирали опознавателн тур с посещение на село Раювци с мемориалния комплекс „Вълчан войвода и Българският стоунхендж“.Официалната вечеря от кмета на Елена ще бъде в ресторант „Тихия кът“ с връчване на грамоти на участниците и с фолклорна програма „Из България“.

Четвъртата сесия на конференцията е в събота и е посветена изцяло на религиозния туризъм с неподозиран потенциал за развитие. Община Асеновград ще представи възможностите си за развитието на поклонническия туризъм, ще бъдат показани и туристически маршрути за международен културен и религиозен туризъм.
Снимки-Община Елена

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.