На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

50 експерти дискутират в Елена развитието на културния и религиозен туризъм

unnamed-1Третата национална конференция по културен и религиозен туризъм с основна тема „Опознай културното наследство на България“ се провежда в Елена. Във форума участват близо 50 експерти от министерства, общини, музеи и в туристическия бранш. Тридневната проява се организира от Програмата „България ви очаква“ с директор Весела Цолова със съдействието на Министерството на културата, Община Елена, Комисията за защита на потребителите, Великотърновския университет и Музея на Възраждането в Елена.

„За първи път националната конференция се провежда извън столицата и община Елена благодари за оказаното доверие. Културният и религиозният туризъм са важна част от нашия туристически продукт и има какво да покажем на своите гости. Тук ще усетите неповторимата атмосфера на един град богат с култура, духовни ценности и неповторима природа. Разказвайте за хубостите и гостоприемството на Елена и доведете нови приятели тук“, заяви пред участниците в конференцията нейният домакин и кмет на Елена инж. Дилян Млъзев.
Поздравителен адрес до организаторите и участниците във форума изпрати зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която високо оценява усилията им да бъдат обменени мнения и добри практики между доказали се професионалисти в сферата на туризма и опазването на културното наследство. Първата сесия на конференцията започна с представянето от експерта в МК Атанас Манолов на програма „Предприемачество в областта на културата, културното наследство и културното сътрудничество, финансирана от финансовия механизъм на ЕПП за периода 2014-2020 г. За новите предизвикателства пред обучението по културен туризъм във ВТУ говори зам.деканът на Историческия факултет доц. д-р Димитър Симеонов, а за подкрепата за регионалния туризъм по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 Тоня Сакарова от МРРБ.
След сесията община Елена организира дегустация на местни вина и деликатеси с любезното съдействие на винарната в Марян, Владислав Велев, БиСиСи „Хандел“ и комбинат „Горски свят“.
В петък дискусията продължи с представяне на политики за обучение и заетост, насочени към туристическия бранш, запознаване с духовните туристически обекти в Еленския балкан и възможностите на община Костенец като история, традиции и релакс. Обсъдени бяха качеството на предлагането на туристическите услуги. За участниците в конференцията домакините са организирали опознавателн тур с посещение на село Раювци с мемориалния комплекс „Вълчан войвода и Българският стоунхендж“.Официалната вечеря от кмета на Елена ще бъде в ресторант „Тихия кът“ с връчване на грамоти на участниците и с фолклорна програма „Из България“.

Четвъртата сесия на конференцията е в събота и е посветена изцяло на религиозния туризъм с неподозиран потенциал за развитие. Община Асеновград ще представи възможностите си за развитието на поклонническия туризъм, ще бъдат показани и туристически маршрути за международен културен и религиозен туризъм.
Снимки-Община Елена

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.