50% от магазина - само за БГ храни

Българските стоки трябва да са на отделни щандове и витрини в магазина.

Ограничават стоките на промоция

Оставаме без ранни зеленчуци

Половината от площта на магазина трябва да се обособи само за предлагане на български храни. Това предвижда постановление на министерството на земеделието, което предстои да бъде внесено в Министерски съвет. За целта и малките магазини, и търговските вериги трябва да обособят щандове и витрини, които да са на видно място. Родните продукти трябва да са доставени директно от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км от областния център. Продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното писмено съгласие на производителя, пише още в постановлението.

Въпреки че засега тази мярка ще важи само за периода на извънредното положение, за нас това е голям успех, коментира пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Националната Био асоциация. Според него обаче реколта от ранни зеленчуци няма да има, защото стопаните не успяха да засадят, тъй като останаха без разсад заради затворените пазари. Отварянето им от понеделник е закъсняло, защото в Тракия засаждат преди Великден, обясни той. Част от разсада, който фирмите предлагат, е изхвърлен, тъй като вече е направил цвят и не може да се използва, обясни Трифонов.

Той беше категоричен, че затворените пазари ще заработят за Великден, но преди това ще бъде трудно, тъй като няма технологично време това да се случи. По думите му износът на родна продукция е спрял, защото много държави просто не купуват.

 

Веригите плашат с ръст на цените

Изискването погазва пазарната икономика

Търговските вериги се обявиха против изискването 50% от площта им да е за български стоки. Според Сдружението за модерна търговия (СМТ) изискването погазвало основните принципи на пазарната икономика и определиха проектът като “дискриминационен към търговските вериги”. Предложените промени биха довели до повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество, твърдят те. Според тях организирането на нови доставчици и оборудване ще отнеме месеци.

Коментари

Задължително поле