50 хил. евро за двустаен апартамент във Варна

Варна, Аспарухов мост

Двустайните апартаменти във Варна се продават средно за 50 хил. евро, а тристайните за 70 хил. евро. Това показват данните на Имотека за пазара на жилища в морската столица през 2018 г. Вътрешната миграция в страната оказва влияние върху жилищния пазар, не само в София, но и в морските градове. Благодарение на икономическото състояние на Варна, все повече хора от Добрич, Шумен, Разград и Силистра идват да живеят и работят в морската столица. „Хората, които решават да се преместят, обикновено първо наемат жилище и едва след като се установят обмислят и предприемат покупка“, заяви Делян Димитров, регионален мениджър на Имотека във Варна.

Най-много сделки в морския град са сключени за двустайни и тристайни апартаменти, показват данните на компанията. През първите три месеца на 2018 година жилищата с една спалня заемат по-голям дял от сделките с жилища с две спални. По отношение на бюджета на купувачите, значително се повишава делът на покупко-продажбите на имоти на цена между 50 хил. и 70 хил. евро. През 2018 г. той достига 38%, а година по-рано е бил е 24%, докато при сделките на стойност между 30 хил. и 50 хил. евро се наблюдава спад в броя им спрямо 2017 г.

Засилената активност на купувачите през 2017 г. продължава да изпреварва предлагането на пазара на имоти и през първото тримесечие на 2018 г. Броят на сключените сделки с имоти във Варна расте с 5 до 6 на сто през тази година, като очакванията са този ръст да бъде устойчив до края на настоящата 2018 г.

От особено значение за купувачите при избора на жилище във Варна е локацията. Най-предпочитани са кварталите Център, Бриз, Левски, Възраждане и Чайка. „Източните райони се търсят предимно заради близостта си до центъра и Морската градина, но разширяването на града в тази посока е невъзможно. Това ограничава допълнително клиентите, които държат на добрата гледка“, пояснява Димитров. Цената и разпределението на стоите също оказват сериозно влияние при покупка, но част от купувачите са склонни да направят компромис, допълват от Имотека.

Коментари

Задължително поле