Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

50 хил. евро за двустаен апартамент във Варна

Варна, Аспарухов мост

Двустайните апартаменти във Варна се продават средно за 50 хил. евро, а тристайните за 70 хил. евро. Това показват данните на Имотека за пазара на жилища в морската столица през 2018 г. Вътрешната миграция в страната оказва влияние върху жилищния пазар, не само в София, но и в морските градове. Благодарение на икономическото състояние на Варна, все повече хора от Добрич, Шумен, Разград и Силистра идват да живеят и работят в морската столица. „Хората, които решават да се преместят, обикновено първо наемат жилище и едва след като се установят обмислят и предприемат покупка“, заяви Делян Димитров, регионален мениджър на Имотека във Варна.

Най-много сделки в морския град са сключени за двустайни и тристайни апартаменти, показват данните на компанията. През първите три месеца на 2018 година жилищата с една спалня заемат по-голям дял от сделките с жилища с две спални. По отношение на бюджета на купувачите, значително се повишава делът на покупко-продажбите на имоти на цена между 50 хил. и 70 хил. евро. През 2018 г. той достига 38%, а година по-рано е бил е 24%, докато при сделките на стойност между 30 хил. и 50 хил. евро се наблюдава спад в броя им спрямо 2017 г.

Засилената активност на купувачите през 2017 г. продължава да изпреварва предлагането на пазара на имоти и през първото тримесечие на 2018 г. Броят на сключените сделки с имоти във Варна расте с 5 до 6 на сто през тази година, като очакванията са този ръст да бъде устойчив до края на настоящата 2018 г.
От особено значение за купувачите при избора на жилище във Варна е локацията. Най-предпочитани са кварталите Център, Бриз, Левски, Възраждане и Чайка. „Източните райони се търсят предимно заради близостта си до центъра и Морската градина, но разширяването на града в тази посока е невъзможно. Това ограничава допълнително клиентите, които държат на добрата гледка“, пояснява Димитров. Цената и разпределението на стоите също оказват сериозно влияние при покупка, но част от купувачите са склонни да направят компромис, допълват от Имотека.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.