500 дка гори засегнати от пожари в Североизтока

500 декара от горските територии в състава на Североизточното държавно предприятие са засегнати от пожари от началото на годината. 200 декара смесена гора е горяла през март в ДЛС-Паламара, а 100 декара са били опожарени в ДГС-Шумен. 100 декара гори са засегнати от низов пожар в ДЛС-Балчик, а 50 декара в ДЛС-Шерба.

Заради засушаването през последните месеци и неконтролираното палене на сухи треви, опасността от пожари в горските територии нарасна многократно. Всички стопанства от Североизтока разполагат с необходимата техника за гасене, като от тази година с пожарна кола се сдоби и териториалното поделение във Варна.

Високопроходими автомобили за справяне с огнената стихия има в ДГС-Шумен, ДГС-Суворово, ДЛС-Черни Лом, ДЛС-Паламара, ДЛС-Балчик, ДЛС-Шерба и ДГС-Добрич. Новите пожарни автомобили побират 300 литра вода, с която може да се гаси пожар в рамките на един час.

Гражданите, които станат свидетели на пожар в горските територии или в близост до тях, трябва да подадат сигнал на телефон 112, за да може пожарникарите и горските да се отзоват възможно най-бързо и да не се стигне до опожаряване на големи горски масиви, съобщават от СИДП.

Коментари

Задължително поле