500 евро на месец за тристаен в София

Обзавеждането на жилището е от съществено значение за размера на наема.

Поне 250 евро за двустаен

Състоянието на апартамента е от съществено значение за крайната цена

В столицата има богат избор на имоти под наем и сериозно търсене

Между 500 и 600 евро е размерът на наемите за тристайно жилище в най-предпочитаните квартали на София като южните райони, Изгрев, Манастирски ливади и близките до центъра райони. В най-скъпите локации - Център, Докторска градина, Иван Вазов и долната част на Лозенец, нивата на наемите могат да достигат и до 700-800 евро, пише в анализ на компания за недвижими имоти. В по-бюджетните квартали като Люлин, Обеля и Дружба, жилище с две спални и хол би могло да бъде наето и срещу 400-550 евро на месец.

Идентична е тенденцията при двустайните жилища в столицата. При тях цените варират между 300 и 350 евро за по-предпочитаните райони и до 400-450 за най-елитните. В по-бюджетните квартали жилище с една спалня би могло да бъде наето и срещу 250-300 евро. Разликите в наемите при тристайните жилища са по-големи, тъй като този пазар не е така активен в сравнение с двустайните - и като брой оферти, и като търсене.

Пазарът на наеми в столицата винаги е бил активен, независимо от това какво е текущото състояние на икономиката на страната. Причините се крият във факта, че София е динамичен град, с много на брой университети и с добри демографски показатели. В столицата има богат избор на имоти под наем и сериозно търсене. Студенти, млади двойки, работещи хора са само част от профила на наемателите в града. Това, което до известна степен прави пазара по-бавен, е разликата в очакванията на двете страни. Често, офертните нива на наемите за апартаментите надхвърлят бюджетите на наемателите. В същото време състоянието на имотите понякога не отговаря на изискванията на наемателите. За разлика от сделките за покупко-продажби, при наемите моментното състояние на имота е сериозно перо в калкулацията на крайната цена. При добро познаване на пазара и компромиси в разумни граници, особено ако страните се консултират със специалист по недвижими имоти, сделките стават реалност и страните са удовлетворени.

На седмо място сме в Източна Европа

Близо сме до пазара в Берлин

Цените на имотите у нас са значително по-ниски в сравнение с други европейски страни и с особена сила това важи за София и големите градове. Сравнение между София и Берлин например показва, че ако средната цена на имотите в София е около 1300 евро/кв. м, то в германската столица цените са близо 5000 евро/кв. м.

Същевременно средната заплата в София е около 1000 евро, а в Берлин е близо 3500 евро. Оказва се, че жилищата в София са съвсем малко по-достъпни от тези в Берлин. Същевременно в България средната класа традиционно разполага със собствено жилище, докато в Берлин много хора от средната класа реално не могат да си позволят собствен дом. Основно това се дължи на получените по наследство имоти в България.

Изследване сочи, че София е седма по средни цени на жилищата в центъра сред 12 столици на страните от Източна Европа. Пред нас се нареждат Прага, Братислава, Варшава, Будапеща, Белград и Загреб.

Притежанието на собствен имот у нас продължава да бъде относително достъпно за българите, докато в много европейски държави животът под наем е приет за стандартна норма за средната класа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти