500 гюзлеми излапаха на фестивал в Градище

Гостите на 5-ия Фестивал на гюзлемето в шуменското село Градище изядоха 500 вкусни банички, приготвени по специална рецепта. Всяка година местните домакини разточват тесто пред гостите и показват точно как се прави вкусния деликатес. Класическата плънка е от сирене, много е важно е запичането. После има и пържене в олио, и масло, обяснява секретарят на читалище "Отец Паисий-1931" Юке Хюсеин, която е една от майсторките.

Пекарни из страната също правят гюзлеми, но грешката им е, че слагат мая в тестото, а правилно е сода, издават рецептата от селото.

Гюзлемите вече са запазената марка на Градище, а на празника винаги има и богата културна програма. Тази събота кулинарите изпревариха лошото време и пяха, и играха преди да завали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони