5000 лв. ще плаща прокуратурата заради незаконно обвинение

Снимка: Архив

Разследваният бил и принудително воден за разпити след операция

Разследван за съучастие в измама, с отпаднало обвинение поради недоказаност, осъди прокуратурата да му плати 5 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди и обострените здравословни проблеми, които имал заради хронични болести. Решението е на Районния съд в Исперих и подлежи на обжалване пред Окръжния в Разград.

А.К. е поискал 11 000 лв., от които 3 000 лв. за наложената мярка подписка в продължение на 11 месеца в периода март 2016 - февруари 2017 г.

Първоначално той бил разпитван като свидетел, включително и принудително воден, а после като съучастник в измама за 220 лв.

По това време живеел в Бургас и бил воден под конвой в Исперих за разпити, въпреки че трябвало да лежи след операция от дискова херния.

Имал диабет с усложнения, високо кръвно и други, които се обострили заради пътуванията, напрежението и стреса, причинили му силни болки и страдания. Това било потвърдено и от лекари, ангажирани по експертизи.

Наказателното производство срещу мъжа било прекратено поради недоказаност на участието му в престъплението, за което бил разследван.

Освен присъденото обезщетение съдът е постановил прокуратурата да покрие разходите за експертизи в размер на 840 лв., както и да плати на мъжа 545 лв. за адвокат.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право