5000 коли на ден през Капъкуле

Новият мол Ераста отчита по 55 000 посетители

Заради спада на лирата и изгодното пазаруване в Турция в момента има истински бум на туристи. Поне по 23 000 автомобила влизат през Капъкуле седмично, а 90% от пътуващите отсядат в Одрин и околностите. Това съобщи областният директор по културата и туризма Ахмед Хаджиоглу пред български журналисти. Граничният град предлага големи възможности, както за любителите на шопинга, така и за ценителите на историята.

По официални данни от понеделник до четвъртък на денонощие влизат по 2 000 автомобила, но в следващите три дни до неделя трафикът скача значително до 5 000 на ден. Българите идват в четвъртък, отсядат в хотели и на следващия ден вече са по пазарите, аутлетите, в новия МОЛ Ераста. Миналата събота само в него са отчетени 55 000 посетители, а този уикенд проверките от охранители на входа също създаваха опашки. Посетителите вече са не само от близките Хасково и Ямбол, а и от Шумен, Варна, София, Перник и това личи по пълните паркинги с наши коли и автобуси в града.

Пазарува се всичко - от храни и перилни препарати до дрехи. На моменти в хранителните магазини привечер могат да се видят буквално опразнени витрини. Цените са по-ниски от тези у нас за едни и същи стоки. В момента 1 лев се равнява на 3,6 лири.

 

Дестинация

Българите са 70 процента от туристите

“Всички са добре дошли. След спада на лирата туристите ни помагат да овладеем ситуацията, помагат на икономиката ни”, категоричен е валията на Одрин Гюнай Йоздемир.

Градът, който е предпочитана дестинация и заради емблематичните си културно-исторически паметници, се възползва от съотношението лев/лира, твърдят от управата му.

По официални данни за последните два месеца 70 процента от гостуващите са българи, 20 процента са гърци, а останалите туристи са румънци.

Българските туроператори също реагираха на пазарите в Турция и започнаха да предлагат масово двудневни екскурзии до Одрин за цена под 80 лева с нощувката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България