5000 лв. за катарски принц (обзор)

Наложиха гаранция от 5000 лв. на катареца ал Тхани бин Сауд Джасен, арестуван на 11 август за хулиганство в „София Ринг мол”. След едночасово забавяне на състава, Софийският градски съд потвърди вчера решението на Софийския районен съд от 12 август. Аргументите бяха, че няма опасност да извърши престъпление или да се укрие.

Съдът отправи остра забележка към прокуратурата, която поиска най-тежката мярка "задържане под стража" за буйстващия катарец. Според съдийския състав искането е неоснователно и недопустимо, защото е направено единствено на база факата, че Джасен е чужденец. Това  нарушавало човешките права на обвиняемия, в частност правото му на придвижване.

Катарският принц не се яви в съда. Адвокатът му Петър Спасов обясни, че от катарското посолство са го посъветвали да не присъства на заседанието, понеже не иска да бъде сниман от журналисти. Съдът намери причината за уважителна. Джасен бил със специален статут като член на кралското семейство в Катар и ще остане в посолството до края на процеса. От там увериха, че ще съдействат напълно на разследващите органи. Спасов уточни, че Джасим няма дипломатически имунитет.

В скандалната вечер катарецът се вбесил не заради храната, а заради високата сметка, която получил в ресторант "Виктория" в мола. По-рано бе тиражирана версията, че яростта му е била предизвикана от сервираната на майка му салата със свинско месо. Защитникът отрече да е имало проблем с храната, по-скоро принцът бил недоволен от отношението и обслужването на персонала. Викал „Аллах акбар”, " Аллах ще накаже всички българи", изплюл се на бара и показал задните си части на охраната. Преди това размахвайки среден пръст насред заведението заплашил да взриви мола.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право