5000 лв. таван на плащанията в брой наложиха депутатите на първо четене

Най-много до 5000 лева, а не 10 хил. както досега, ще можем да даваме на ръка при разплащания за стоки и услуги. Това решиха депутатите с приемането на първо четене на промени в Закона за данък върху добавената стойност.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, с които да се намали прага за ограничаване на плащанията в брой от 10 000 лв. на 5 000 лв. Според вносителите предложеният праг е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на Европейския съюз, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро.

данъчно задължените лица се задължават да подадат заявление за регистрация в 7-дневен срок от датата, на която въз основа на обема и характера на извършваната дейност, могат да направят обосновано предположение, че ще достигнат облагаем оборот от 50 000 лв. или повече в рамките на текущия и следващия месец.

Предлагат се и изменения, свързани с облекчаване и оптимизиране на процеса на деклариране, съгласно които, освен в изрично предвидени в закона случаи, отпада възможността за подаването на справка-декларацията, VIES-декларацията и отчетните регистри на хартиен носител и на технически носител. Подаването ще става по електронен път при условията и по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Предвижда се принудителната административна мярка „запечатване на обект за срок до един месец“ да може да се прилага и към трето лице, когато към момента на запечатване обектът или обектите се стопанисват от това трето лице, ако то е знаело или е могло да знае, че е започната процедура по запечатване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика