5000 лева гаранция за шофьорката от "Тракия, нямало опасност да се укрие

29-годишната Цвета Таскова, която предизвика катастрофата край Вакарел, излиза на свобода

Софийският апелативен съд освободи от ареста срещу 5000 лв. гаранция шофьорката от магистрала “Тракия” Цвета Таскова, която предизвика тежката катастрофа край Вакарел на 13 април. Според магистратите има достатъчно доказателства, че е предизвикала тежкия инцидент, при който загинаха 6-ма пътници в автобус, а 26 бяха ранени. “Много съжалявам за случилото се”, каза шофьорката пред съда.

Престъплението, за което е обвинена, е предизвикано по непредпазливост. За такова деяние може да остане в ареста не повече от 2 месеца, а разследването по случая ще продължи значително повече, посочиха от САС. Все още не са готови резултатите от автотехническата експертиза, която трябва да установи с точност причините за инцидента. Вещите лица ще установят и къде е бил ударът и как се е стигнало до преобръщането на автобуса. От доказателствата до момента е ясно, че автомобилът “Рено”, който е управлявала Таскова, е бил технически изправен.

Съдиите посочиха, че няма опасност младата плевенчанка да се укрие, но въпреки това прокуратурата може да й наложи забрана за напускане на страната, ако прецени. Има опасност, но твърде малка, тя да извърши друго престъпление, посочиха магистратите в мотивите си. Според данните по делото Таскова не е агресивен шофьор на пътя. Решението на апелативния съд е окончателно. В съдебната зала Таскова бе защитавана от бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, който сега е адвокат. Пред журналисти той каза, че клиентката му е готова да изтърпи наказанието си, но все пак трябва да се установи дали действията на шофьора на автобуса са били адекватни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право