€5000 глоба в Гърция за фалшиви ваксини

Атина погна измамите с COVID сертификати

Мярката бе предложена по спешност от здравния министър

Документът менте струвал 200 евро

Глоба от 5000 евро за фалшив сертификат за ваксинация срещу COVID-19 - такова законодателно предложение трябваше да обсъдят късно вчера гръцките депутати, предаде БНР.

Предложението бе внесено по спешност от здравния министър Тансис Плеврис след разкрития за издадени хиляди сертификати на неваксинирани лица.

В понеделник прокуратурата в Гърция съобщи, че разследва организирана престъпна група, издавала фалшиви удостоверения за имунизация. Разследването досега установило две медицински лица, вписвали в националния регистър хора, които не са били реално ваксинирани. В център за имунизация в град Кардица например, където живеят около 6000 души, по документи са извършени 40 000 ваксинации.

Твърди се, че тарифата за услугата е около 200 евро на сертификат.

Лекари пък се оплакват от натиск и опити да бъдат подкупени, за да издават не само фалшиви сертификати за имунизация, но и положителни тестове за наличие на антитела след преболедуване на коронавируса, което освобождава от ваксиниране в следващите шест месеца.

Същевременно след като здравните служители без ваксина бяха отстранени от работа от 1 септември, в много болници има недостиг на специалисти. В отговор здравното министерство вече допуска връщане на работа и след само първа поставена доза от ваксината.

Заради увеличаващия се брой новозаразени в Гърция се засилват мерки на министерството на образованието дни преди началото на учебната година. От ведомството обаче са категорични, че обучението тази година ще е само присъствено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа