5000 евро и аз съм българче

Банда чиновници издавала фалшиви документи на чужденци (обзор)

Арестувани са над 20 души, сред които шефът и главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина

Банда от чиновници, продавала българско гражданство срещу 5000 евро на чужденци от Македония, Украйна и Молдова, бе разбита при акция на спецпрокуратурата, комисия „Антикорупция”, полицията и ДАНС. Рано сутринта бяха задържани над 20 души в София, Плевен и Кюстендил, сред които шефът на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и главния секретар Красимир Томов.

Акцията стана част от серията удари по хора от властта, „приватизатори”, нелегални производители на цигари и алкохол, измамници с ДДС, независимо от тяхното обществено положение. Поредицата започна през април с ареста на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева.

Сигналът за далаверата бил получен преди няколко месеца и по него започнало разследване и със СРС. Отначало ставало дума за „ниско ниво” в Кюстендил, но после се изяснило, че става дума за цяла мрежа. Тя организирала създаването на фалшиви документи за български произход на мераклии за наше гражданство. Въз основа на тях те получавали лични документи, с които да пътуват без визи в ЕС.

Харалампиев стоял начело на бандата, за която се смята, че си е разпределяла по около 400 000 евро на месец. Той е заел поста като шеф на гражданското сдружение „БГ Патриот”, което е в коалицията „Обединени патриоти”, без да е част от нито една от партиите на Сидеров, Симеонов и Каракачанов.

Криминалисти изнесоха кашони с документи и компютри от сградата на Държавната агенция за българите в чужбина на бул. „Дондуков 2А”. Претърсването на канцелариите там продължи повече от 4 часа. В Кюстендил са били обискирани счетоводна къща и частен селски имот.

Сред задържаните има и посредници, пътували често до близки и далечни страни, за да издирват кандидати да си платят за „Аз съм българче”.

Издавани били по 20-30 фалшиви удостоверения за нашенски произход месечно и схемата работела като добре смазана машина. Според запознати със случая да плащат били принуждавани и хора, които наистина имат български корени и самосъзнание.

От прокуратурата обявиха, че в интерес на продължаващото разследване спират да дават допълнителна информация до утре – 31 октомври. Дотогава било необходимо да се издирят и разпитат десетки свидетели, включително и зад граница.

 

Премиерът Бойко Борисов: Борбата с корупцията се води безкомпромисно

02-10Борбата с корупцията се води безкомпромисно по всички етажи на властта, заяви пред „Труд“ от Атина премиерът Бойко Борисов по повод разследването на спецпрокуратурата за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина. Само преди дни министър председателят обяви и, че олигарси, които „години наред са се отчитали тук и там“ искат предсрочни избори. „Дали толкова много мощни фигури, които в момента са или издирвани за арест, или арестувани, искат ГЕРБ и патриотите да управляват, или искат оставка?", попита риторично министър-председателят. "Яростна е съпротивата. Искат да си спасят милионите. Ние твърдо сме решили всички пари да съберем от крадците на ДДС, от контрабандистите, за да може да дадем двойни заплати на учителите, за култура, спорт, образование, здравеопазване, за всички бюджетни заплати", каза още Борисов.

 

ВМРО: Подкрепяме разследващите

„Напълно подкрепяме работата на разследващите и настояваме всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в българското законодателство”. Това обявиха от ВМРО, въпреки че Петър Харалампиев не е техен член. От партията посочват, че винаги са държали всеки етнически българин, независимо къде живее, да има право да получи гражданство и ако някой си е позволил да злоупотребява с това, той трябва да си понесе последиците.

 

След акцията през август в Бургас, Несебър и Поморие

Турция ни връща Митьо Очите, общинари пъдят Бенчо Бенчев

Димитър Желязков-Митьо Очите ще бъде върнат до дни от Истанбул. Има решение на турски съд за екстрадицията, уточнява се само датата, на която да бъде предаден на българските власти.

Днес – 30 октомври, в Бургас ще стане ясно дали зърненият бос Бенчо Бенчев, който бе задържан с Очите в Турция, ще продължи да бъде общински съветник. Тогава е третата поредна сесия на общинския съвет, откакто в началото на август гръмна скандалът с Бенчев. Според регламента, ако съветник не се яви на три поредни сесии, той губи мястото си в местния парламент, освен ако не представи болнични. Бенчев страда от различни заболявания, но не е ясно дали ще направи постъпки, за да запази позицията си.

На последните местни избори Бенчев влезе в общината с листата на БСП и бе избран за заместник председател на съвета. Преди близо 3 месеца социалистите го изключиха от групата си, но той изгуби само зам.-председателския пост, който се полага на квотата на червената партия.

Още на първата сесия след скандала, столът на Бенчев бе преместен от президиума, където стоял досега, на най-последния ред. Той не се е появявал на сесиите, но е бил забелязан на заседанието на Комисията по търговете, в която участва, научи „Труд”.

Бенчев, известен още като Бенчо Бентлито, поради страстта си към скъпите лимузини, внесе 50 000 лева парична гаранция. Срещу него се води дело по две обвинения – лично укривателство на Митьо Очите и за незаконно притежание на 57 патрона. Зърненият бос притежава акции от охранителната фирма „Аркус сигурност”, за която неофициално се смята, че е на Очите, но по договор той се води само консултант.

 

6 месеца зад решетките

Решават до дни за домашния арест на Иванчева

Иска да е кметица на цяла София

Апелативният спецсъд трябва до реши до петък дали да освободи под домашен арест отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Миналата седмица съдията по делото Иво Хинов реши, че двете могат да бъдат освободени от ареста, но те остават зад решетките. Спецпрокуратурата протестира и трябва да се произнесе по-горната инстанция.

Иванчева, Петрова и бившият кмет на район „Младост“ Петко Дюлгеров са в ареста от 17 април, когато бяха задържани при акция в центъра на София. Обвинени са, че са взели 70 000 евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижат негова преписка за обект в района. Разследването по случая приключи след 4 месеца делото влезе в съда.

Подсъдимата не само твърди, че е невинна, а дори обвява, че на местните избори догодина иска да се кандидатира за кмет не само на „Младост”, а и на цяла София.

 

След като е подсъдим за сделка с далове в EVN

Прокопиев обвинен за пране на пари от „Каолин”

Той се прави на жертва

Иво Прокопиев вече е с обвинение за пране на пари, след като в края на миналата седмица прокуратурата обяви, че разследва за продажбата на акциите от предприятието „Каолин“ на германската компания „Кварцверки“. Той ще отговаря в качеството му на председател на Съвета на директорите на “Алфа Финанс Холдинг” АД, заедно с други двама шефове от дружеството – Константин Ненов и Иван Ненков.

До разследването се е стигнало след подаден сигнал от председателя на комисия „Антикорупция” Пламен Георгиев от 23 април т.г. към прокуратурата. Приложени били и документи за много факти и обстоятелства, които били открити при проверка на имуществото на Прокопиев. Негови акции и имоти вече са под запор по искане на комисията, а т.нар. бизнесмен се представя за репресиран и се изживява като жертва на свободното слово.

Днес издателят каза, че вече води дело срещу България в Страсбург заради действията на комисия „Антикорупция“. Според него обвинението за пране пари е нелепо и никога няма да бъде внесено в съд.

„Нашият закон не е писан, за да репресира конкретни лица, а когато са създавали НК през 1968 г. едва ли са знаели за съществуването на Прокопиев. Това е защитна версия“, коментира пред „Труд“ Пламен Георгиев.

Срещу Прокопиев вече има друго дело за продажбата на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество EVN, по което е подсъдим заедно с бившия вицепремиер от кабинета „Борисов 1“ Симеон Дянков и бившия министър Трайчо Трайков. Според спецпрокуратурата от сделката е нанесена щета на бюджета за близо 28 млн. лв.

 

4 г. затвор за бивш зам.-министър

Даниел Митов – оправдан

Спецсъдът оправда напълно бившия министър на външните работи Даниел Митов, но наложи 4 г. затвор на заместника му Христо Ангеличин. Той е осъден да плати и глоба от 4000 лв.

Двамата бяха предадени на съд за това, че са ощетили външното министерство с близо половин милион лева след неправомерно платени пари на фирма, организирала служебни пътувания. Разходите били направени без провеждане на обществена поръчка и с тях туристическата агенция осигурявала самолетни билети, хотели и застраховки за дипломатите. Според съда, няма доказателства за вината на Митов, а тя била на Ангеличин. Присъдата не е окончателна.

 

Според разследващи

Баневи присвоили повече от 1,5 млн. лв.

Анализират документи на офшорки

Обвиненията срещу Евгения и Николай Баневи са повдигнати задочно за присвоени 1,5 млн. лв. и дългове от около половин милион, но е възможно сумата да се окаже над 10 пъти по-голяма, научи „Труд” от разследващи. Това били само първоначалните доказани суми от източването на завод „Полимери” до назначаването на синдик през 2012 г. Проверява се дали по същата схема са били източвани и други две предприятия в Троян и Костенец. Експерти ще анализират оригиналните документи за офшорните им фирми, открити при обиска на имението им в кв. „Бояна”. Очаква се и съдействието на френските власти, за да се установи от какви източници фамилията е финансирала престоя си в Ница, където през есента Баневи записали трите си деца на училище.

Предстои в рамките на около 2 месеца френски съд да реши дали да бъде изпълнена Европейската заповед за арест на съпрузите.

 

Интерпол търси Арабаджиеви

Ветко и Маринела още се крият

Синът им Вълчо е в ареста

Интерпол и българските служби продължават издирването на Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела. Те са търсени от началото на септември, когато стартира акция в хотелите, офисите и домовете на семейството. По това време съпрузите били в имението си в Сен Тропе, от където изчезнали, след като научили за операцията. Въпреки уверенията на адвокатите им, че те ще се предадат доброволно, това още не се е случило. Според разследващите престъпната група действала от 2016 до 2018 г. по четири схеми, чрез които укривали доходи и не плащали ДДС в огромни размери. В момента в ареста е синът им Вълчо. Зад решетките са и две счетоводителки.

 

Аферата „Карнобаттабак”

Миньо Стайков иска на свобода

Продължава издирването на сина му

Собственикът на групировката „СИС Индустрийс“ Миню Стайков най-вероятно до дни ще поиска да излезе от ареста. Той е зад решетките от началото на септември с обвинения за участие в престъпна група, извършвала данъчни измами, пране на пари и държане на акцизни стоки без бандерол. В средата на ноември изтича двумесечният срок, през който Стайков няма право да обжалва ареста си. Според запознати той и адвокатите му в следващите дни ще подадат молба за преразглеждане на мярката за неотклонение.

МВР и Интерпол продължават издирването на сина Стайко Стайков. Разследващите смятат, че групата стои зад нелегалната цигарена фабрика, разкрита в Карнобат на 18 юли. След ареста на Стайков бяха инициирани законодателни промени, които предвиждат до 10 години затвор за този, който нелегално произвежда алкохол или тютюневи изделия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право