5000 лв. глоба за подкупни митничари (обзор)

Агенти на ДАНС задържаха през 2014 г. подкупните митничари, докато разпределяли парите от подкупи.

Апелативният спецсъд реши окончателно

Криели банкнотите в кафе-машини и кутии за кабели

Събирали парите за по “кафе”

Началникът на митническия пункт Лесово и шестима инспектори бяха признати за виновни за организирана престъпна група с цел получаване на подкуп и осъдени да платят по 5000 лв. глоба, реши днес окончателно Апелативният специализиран наказателен съд. С това той отмени оправдателната присъда на първа инстанция.

Меката присъда беше обяснена от прокурор Георги Мойсев с това, че предвиденото наказание е до три години лишаване от свобода, но митничарите не са осъждани за други престъпления, затова с решението те са освободени само с глоба.

Разследването е започнато от ДАНС през 2014 г.. Използвани са специални разузнавателни средства, записвани са срещи и разговори между инспекторите. Те искали от шофьорите на леки автомобили по 10-20 евро, а от водачите на товарни автомобили, които превозват карго - по 400 евро, като обяснявали, че парите били да пият по едно кафе. Банкнотите били събирани накуп, укривани в кафе машини и кутии за кабели и разпределяни от един човек в края на смяната. Обект на изнудване били граждани на страни извън ЕС - украинци, молдовци, турци.

Седмината били задържани, докато разпределяли плячката. Намерените при ареста на митничарите суми са конфискувани в полза на държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право