На 16 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 16.11.2019

МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

5070 прасета се отглеждат в 2420 домашни дворове в Сливен и областта

Момент от заседанието на епизоотичната комисия, под ръководството на областния управител Чавдар Божурски.

Проверките, свързани с превенцията и контрола срещу разпространението на африканската чума по свинете, ще се извършват в Сливенска област от съвместни екипи на Дирекцията по безопасност на храните и ОД на МВР. Това е разпоредил областния управител Чавдар Божурски на провелото се заседание на епизоотичната комисия, съобщиха от областната администрация. Целта на съвместните екипи е да има по-добра координация между институциите.

В област Сливен към момента се отглеждат 5 070 прасета в 2 420 стопанства от типа „заден двор“. Предстои да бъдат установени малките стопанства, където се извършва развъдна дейност. Кметовете и кметските наместници съдействат за провеждането на разяснителна кампания сред местното население, свързана с мерките, които трябва да се изпълняват, за да не бъде допуснато разпространението на опасната зараза. От Областното пътно управление са започнали дезинфекцията на местата за отпадъци, разположени край пътищата от републиканската мрежа. Районите около тях се окосяват, след което се обработват с препарат. Обработката по магистрала „Тракия“ е два пъти в седмицата, а по главните пътища – веднъж.

От ОДБХ отново напомниха, че фуражът трябва да престои на склад, при определени условия, минимум 60 дни и чак след това да се използва за изхранване на животните. Има съмнения, че едно от огнищата в страната е било провокирано от използването на фураж от тазгодишната реколта от земеделски площи, където след жътвата са открити следи от диви прасета. Собствениците на кланици и транжорни в област Сливен ще получат подробни предписания за задължителните мерки, които трябва да спазват при съхраняването на месото и дезинфекцията на обектите. Участници в заседанието съобщиха, че някои дребни собственици са взели решение и превантивно са ликвидирали стопанствата си от типа „заден двор“, за да предотвратят загубите от задължителната евтаназия на прасетата при евентуално откриване на огнище в района.

От ОД на МВР са създали организация за контрол върху превозите на животни и месо, добито от прасета. Предстоят проверки в няколко местности, предимно край селата, където сезонно са се установили групи от хора. Има данни, че те отглеждат животни и създават потенциален риск за разпространението на болестта.

В Сливенска област към момента няма регистриран случай на африканска чума по свинете. Областната и общинските епизоотични комисии заседават всяка седмица заради създалата се обстановка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.