5070 прасета се отглеждат в 2420 домашни дворове в Сливен и областта

Момент от заседанието на епизоотичната комисия, под ръководството на областния управител Чавдар Божурски.

Проверките, свързани с превенцията и контрола срещу разпространението на африканската чума по свинете, ще се извършват в Сливенска област от съвместни екипи на Дирекцията по безопасност на храните и ОД на МВР. Това е разпоредил областния управител Чавдар Божурски на провелото се заседание на епизоотичната комисия, съобщиха от областната администрация. Целта на съвместните екипи е да има по-добра координация между институциите.

В област Сливен към момента се отглеждат 5 070 прасета в 2 420 стопанства от типа „заден двор“. Предстои да бъдат установени малките стопанства, където се извършва развъдна дейност. Кметовете и кметските наместници съдействат за провеждането на разяснителна кампания сред местното население, свързана с мерките, които трябва да се изпълняват, за да не бъде допуснато разпространението на опасната зараза. От Областното пътно управление са започнали дезинфекцията на местата за отпадъци, разположени край пътищата от републиканската мрежа. Районите около тях се окосяват, след което се обработват с препарат. Обработката по магистрала „Тракия“ е два пъти в седмицата, а по главните пътища – веднъж.

От ОДБХ отново напомниха, че фуражът трябва да престои на склад, при определени условия, минимум 60 дни и чак след това да се използва за изхранване на животните. Има съмнения, че едно от огнищата в страната е било провокирано от използването на фураж от тазгодишната реколта от земеделски площи, където след жътвата са открити следи от диви прасета. Собствениците на кланици и транжорни в област Сливен ще получат подробни предписания за задължителните мерки, които трябва да спазват при съхраняването на месото и дезинфекцията на обектите. Участници в заседанието съобщиха, че някои дребни собственици са взели решение и превантивно са ликвидирали стопанствата си от типа „заден двор“, за да предотвратят загубите от задължителната евтаназия на прасетата при евентуално откриване на огнище в района.

От ОД на МВР са създали организация за контрол върху превозите на животни и месо, добито от прасета. Предстоят проверки в няколко местности, предимно край селата, където сезонно са се установили групи от хора. Има данни, че те отглеждат животни и създават потенциален риск за разпространението на болестта.

В Сливенска област към момента няма регистриран случай на африканска чума по свинете. Областната и общинските епизоотични комисии заседават всяка седмица заради създалата се обстановка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони